Vecka 2009-39

Hej!
Spännande tider med provvalsresultat etc!

 

Måndag 21/9
Mail, veckobrev och diverse kallelser och förberedelser för olika möten. Förmöte till möte om uppföljning av sommarens avtal om evenemangsområde med anslutande möte. Lunch med avstämning med min vice ordförande. Läste på förfrågningsunderlag till vår konkurrensutsättning av 50% städ och fastighetsnära skötsel i flera tätorter (ärende vid onsdagens kommunstyrelse arbetsutskott).

 

Tisdag 22/9
Ordförandeträff med relativ låg närvaro (extrainsatt möte nästa tisdag då flera ordförande kunde). Kontorsarbete. Efter lunch avstämning med kommunchef, teknisk chef och chefen för administrationen plus vice ordförande. Bl a uppdaterat läge vad gäller flera frågor som "hänger i luften". Möte med Fp inför onsdagens kommunstyrelse arbetsutskott (Bjärepartistrepresentant och ersättare lediga).

 

Onsdag 23/9
Kommunstyrelse arbetsutskott från morgon till strax efter lunch. Bl a information om internbudget, en del detaljplaner som ska ut på utställning (Trollbäcken och Idyllen), entreprenadisering av ovan nämnda kommunala verksamheter, näringslivspolicy och sammanträdesdagar 2010 - endast åtta kommunfullmäktige). I anslutning förberedelser inför kvällens kommunfullmäktige - som sedan blev relativt kort. Viktigaste punkterna var halvårsbokslutet, försäljning av mark till Förslövs IF och prissättning av kommunala tomter i Torekov (så att de kan börja säljas). Därutöver lyckades Centern få debatten om sin byråkratiska motion att handla om för/emot vindkraft - vilket uppenbarligen förvirrade en del.

 

Torsdag 24/9
Företagsbesök hos Bjäre Lantmän i Mäsinge. I anslutning avstämning med kommunchefen. Efter lunch Båstad BRÅ, bl a om polisens trygghetsmätning och kommunens drogvaneundersökning. Möte ute vid Småryds gård om framtidsplaner. Besked om provvalsresultat till riksdag och region. (Tack till dem av Er som röstat på mig i riksdagsprovvalet! Hamnade på en fjärde plats i Norra och Östra Skåne (efter de tre nuvarande riksdagsledamöterna) - inte illa.) På kvällen flyg till London (privat resa)!

 

Fredag 25/9 - söndag 27/9
Härlig helg i London. Super väder! Strosade, shoppade och åt gott. Hem rätt sent på söndag och ägnade då tiden åt att packa upp och följa valresulatet i Tyskland.

 

Hälsningar
Anette


Vecka 2009-38

Hej!

 

Måndag 14/9
Framtagande av handlingar till kommunstyrelsens arbetsutskott 23/9. Uppdatering av kommunstyrelsens beslutslogg. Svar på interpellation som ska gå till kommunfullmäktige (ang. hur många dispenser som finns utmed kusten). Svar på Svenskt Näringslivs enkät till kommunpolitiker (jämförs med näringslivets svar i rankningen som vi får reda på i maj 2010). Möte med engagerade kommuninvånare ang. Torekovs camping. Lunch på Rotary och information om tunnelprojektet (f n går det bra och håller tidplan. 62% av tunnlarna är genomförda). Förra veckobrevet, diverse mail och samtal och förberedelser inför kvällen. På kvällen möte med Bp och Fp om bl a hur vi går vidare med lämpliga bostadsområden men även diskussion om vårt samarbete.

 

Tisdag 15/9
Tidigt möte på Sparbanken Gripen i Ängelholm och information om kommande sammanslagning med Sparbanken Finn. Avstämningsmöte med kommunchefen, sedan med kommunchefen och ordförande i Bildningsnämnden (ang. internbudget 2010). Efter lunch information av nya ägaren om intressanta planer för Viktoriagården. Lite mail och samtal innan träff med vice ordförande.

 

Onsdag 16/9
Samtal med Bjäresystrarna efter artikel i NST (lovade prata med våra regionpolitiker som jag träffade onsdag kväll - fredag lunch på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting). Stämde av med den moderate representant som varit på mötet ang. sjukhuset i Ängelholm förra veckan (lite ang. direktinlägg för äldre, Bjäresystrar och Hälsostaden). Avstämning kommunchef och kommunsekreterare ang. yttrande, spikning av möte (avstämning Butab och avstämning avtal evenemangsområdet). På eftermiddagen flyg till Stockholm (satt brevid intressant Båstad-företagare med internationell verksamhet). Gruppmöte redan onsdag kväll p g a rådskonferens torsdag, så genomgång av ärenden till styrelsen och alla beredningar. Middag och tidig kväll.

 

Torsdag 17/9
Rådskonferens i riksdagshuset. Kunde tyvärr bara vara med på förmiddagen p g a programberedning men fick ändå med mig dragning av SKL, moderaternas partisekreterare (lite ang. strategi inför valet 2010) och finansminister (ekonomiska läget inför höstbudgeten och lite hur de tänker - dock inget mer läckte än som redan läckt innan... Fortsatt fokus på arbetslinjen!). På eftermiddag programberedning. Ovanlig politisk diskussion i och med genomgång av ny version av slutrapport med diverse formuleringar... På kvällen läste jag styrelsehandlingar.

 

Fredag 18/9
Gruppmöte, först moderater och sedan Allians. För första gången tjänstgjorde jag under hela styrelsemötet (är femte ersättare). En del intressanta remisser, bl a skollag, Svarte Petter (om kostnaden för hemtjänst för sommargäster bl a) och kollektivtrafik. Hann med tidigare flyg än planerat så sväng inom Ängelholm innan till Båstad och vigsel ute vid kallbadhuset.

 

Lördag 19/9 - söndag 20/9
Njöt av vädret - men hann med (en ofattbar stor mängd) tvätt (inkl. strykning, härligt soltorkade lakan m m) och Rotary-lunch (p g a besök från Norge) på lördagen samt handlingarna till kommunstyrelsens arbetsutskott och - självklart! - kyrkovalet på söndagen.

 

Hälsningar
Anette


Vecka 2009-37

Hej!

 

Måndag 7/9
Tidig avfärd till Trosa med kommunchefen för studiebesök. Deras kommunstyrelseordförande och kommunchef var i Båstad för ett drygt år sedan och nu var det dags för återbesök. Efter lunch genomgång av vad som hänt sedan sist, vad är på gång och hur ser det ut inför kommande år. Bl a kunde vi från Båstad berätta om beslut om översiktsplan och LOV (lagen om valfrihetssystem), konkurrensutsättning, pengsystem, demokratiberedning och diverse bostadsområden. Trosas ekonomichef berättade om detaljer i deras peng-system som de kört i flera år. I anslutning träffade vi vd för det bolag som utför all teknisk verksamhet (=f d tekniske chefen som tillsammans med personalen sedan flera år äger och utför Trosas tekniska verksamhet i privat regi). Promenad genom Trosa och middag på kvällen.

 

Tisdag 8/9
Rundtur med besiktning av flera kommande bostadsområden (villaområden och lägenheter i Trosa och Vagnhärad, deras motsvarighet till Förslöv). Möte med vd i turistbolaget (Trosa upphandlar sin turismverksamhet). Efter lunch var det dags att åka hem igen. Trosa är verkligen en framåt kommun. I vissa frågor ligger de längre fram - där kan vi lära av deras erfarenheter. I andra har vi kommit längre. Det gäller att nyttja dessa möjligheter till benchmarking.

 

Onsdag 9/9
Kontorsdag. Justering kommunstyrelseprotokoll. Svar på mail och brev. Inbokning av nya möten. Genomgång av en del mötesanteckningar för vidareutskick. Inställt avstämningsmöte med Butab p g a sjukdom. På eftermiddagen vigsel i Hovs hallar.

 

Torsdag 10/9
Bollning av nytt rullande mötesschema för 2010, som bl a innebär 7 i stället för 10 kommunfullmäktige (och därmed även färre kommunstyrelsemöten) nästa år. Företagsbesök på Nolato. Inställt andra företagsbesök p g a sjukdom. Till pensionärsrådet och genomgång av vad som händer i kommunstyrelsen. Avstämning från den framgångsrikt utförda golftävlingen The Princess med planering av vad som händer inför kommande år. På kvällen årsmöte med vägföreningen där jag sitter i styrelsen.

 

Fredag 11/9
Föreberedelser inför möte med Bp och Fp på måndag. Skrivande av två insändare, en ang. konkurrensutsättning Malenbadet (som bollades med Fp och kom in i NST 13/9) och ett svar till Bo Duvmo (som bollades med Bp och Fp). Spikning av mötestiderna 2010. Möte med grannar till kvarteret Idyllen som inte vill att det byggs 9 hyresrätter i området.

 

Lördag 12/9 - söndag 13/9
Till Stockholm för 2 x 70 års kalas (moster och morbror). Hemma söndag strax efter 15 och gjorde då inte mycket mer än att jag försökte läsa ikapp veckans dagstidningar...

 

Hälsningar
Anette


Vecka 2009-36

Hej!
Hemkommen från ett studiebesök i Trosa kommun (mer om det nästa vecka) kommer här förra veckans veckobrev.

 

Måndag 31/8
Kontorsarbete på förmiddagen, mail, enkätsvar, diverse anmälningar, veckobrev och telefonsamtal. Rotary-lunch med tema skolan i Båstad (se artikel i dagens NST: http://hd.se/bastad/2009/09/08/toppresultat-foer-treorna-i-oestra/). Började titta på mötesschema 2010 som även ska ta hänsyn att vi ska dra ner politikerkostnaderna nästa år. På eftermiddagen möte med Förslövs IF, förberedelser inför och anslutande moderat gruppmöte.

 

Tisdag 1/9
Avstämning med en av kommunstyrelsens vice ordförande. Avstämningsmöte med kommunledning och det kommunala bostadsbolaget Båstadhem. Ny träff med Förslövs IF. Möte med Bp och Fp inför onsdagens kommunstyrelsemöte.

 

Onsdag 2/9
Budgetberedning med genomgång av halvårsrapporten. Vissa diskussioner kring prognosen men slutligen ett prognosticerat resultat för 2009 på +5,2 mkr (men en reavinst på ca 9 mkr som inte får räknas in i balanskravet, så där ser det än så länge negativt ut). I anslutning planberedning. Bl a en spännande skiss på det centrala Båstad kring Kunskapscentrum med skapande av många nya bostadsenheter. Även om kanske inte allt går att genomföra är det kul! På eftermiddagen kommunstyrelsemöte, bl a fastställande av tomtpriset i Torekov (ska upp till kommunfullmäktige) och antagande av plan med 14 tomter i centrala Förslöv.

 

Torsdag 3/9
Företagsbesök hos Willab i Grevie med bl a beundrande av deras utbyggda verksamhet. I anslutning till Helsingborg för Framtidsforum special på tema infrastruktur i nordvästra Skåne. Vad händer inom järnväg, flyg och väg? Representanter från olika verk och Campus Helsingborg berättade och lite diskussion mellan företrädare från näringsliv och kommuner.

 

Fredag 4/9
Till Örkelljunga för styrelsemöte med Skåne Nordväst. Även här en del infrastruktur (det är mycket på gång nu med olika strategiska planer för järnväg i region och stat men även utredning höghastighetståg som är relevant för regionen. Även redovisning från förhandlingarna angående flygplatsen som ju står till försäljning). I anslutning näringslivslunch i anslutning till mässan Leva 2009 med bl a Erik Paulsson och vice ordförande i riksbanken. Tillbaka till kontoret för bl a förberedelser inför Trosa-resan efter helgen.

 

Lördag 5/9 - söndag 6/9
"Överlevde" High heel race på lördagseftermiddagen på en tredje plats (vilket inte innebär att jag kan springa i höga klackar utan att vi bara var fyra i kategorin kvinnor och en av dem ställde sig och pratade med publiken...). På söndagen styrelsemöte med vägföreningen - i övrigt tvätt och lite annat smått och gott.

 

Hälsningar
Anette


Vecka 2009-35

Hej!
Hoppas Ni alla hade möljighet att se sändningarna från partistämman i Västerås i helgen! Själv satt jag bänkad (eftersom jag inte fick åka...) vid tv:n. Bra debatter och anföranden!

 

Måndag 24/8
Möte med Båstad-representanter som deltagit i framtagandet av strategin Sailing Region Skåne. Avstämning med exploateringsingenjör angående markaffär med Förslövs IF. Efter Rotary-lunch veckobrevskrivande och avstämning med kommunchef. Justering av protokollet kommunstyrelsens arbetsutskott föregående vecka. Möte med Förslövs IF. På kvällen informationsmöte Demokratiberedningen som flera av Er deltog vid om den framtida politiska organisationen i Båstad.

 

Tisdag 25/8
Annons till kommande veckas gruppmöte. Uppletande av SKL:s (Sveriges Kommuner och Landsting) remissutlåtande om kommunernas finansiering av hemtjänst. Diverse samtal och mail. Avstämning med kommunchef och Bp. Förberedelse inför och anslutande styrelsemöte näringslivsbolaget.

 

Onsdag 26/8
Studiebesök stationen i Falkenberg (en av våra planarkitekter har tidigare jobbat där så vi fick en genomgång med plankontoret om deras planprocess och avtalsförhandlingar med Banverket m fl gällande deras nya station som ligger 2 km från centrum. Sedan var vi ute och tittade på den). På vägen hem passerade vi den kommande stationen i Hemmeslöv. Stark kontrast... björkar växer upp ur perrongen, perrongen är relativt smal och tunneln under spåren är mörk och smal... Efter en timme på kontoret med mail, samtal och diverse förberedelser klippning hos frisören i Hallavara.

 

Torsdag 27/8
Efter lite kontorsjobb till Lomma och avtackning av moderata kommunstyrelseordförande. På vägen hem avstämning hos företagare i Förslöv. Direkt till Apelryd och styrelsemöte.

 

Fredag 28/8
Upp i ottan och med tåget 7:23 till Malmö för utbildning inom ramen för ett av de tre folkhälsoprojekt som Båstad deltar i. Under lunch intervju med NST med anledning av att Peab hoppar av byggnationen (och, inte att förglömma, förvaltningen av) hyreslägenheter i Förslöv. Jättetråkigt. Tillbaka i Båstad 16:40 så jag hann handla innan helgen.

 

Lördag 29/8 - söndag 30/8
Tidiga mornar, promenad och sedan partistämman på SVT24 hela lördagen och halva söndagen! Kanonanförande av finansminister Anders Borg (lördag morgon) och statsminister Fredrik Reinfeldt (söndag) - men många bekanta, inte minst skåningar, med bra debattinlägg hela dagarna! I övrigt tvätt och strykning och annat pysslande.

 

Hälsningar
Anette


Vecka 2009-34

Hej!
Full fart efter ledigheten! Det märktes att många kom tillbaka till sina arbetsplatser veckan innan, så det var verkligen bara att kasta sig in i vardagen! En positiv faktor så här i början av säsongen - det är inte så många kvällar uppbokade.

 

Måndag 17/8
Samtal, mail och förberedelser inför diverse möten i veckan. På morgonen avstämning med några aktörer i hamnen. Efter lunch "besök i verkligheten" (mitt femte och sista i det moderata projektet inför partistämman) i Ängahällan. Intressant information från hur personal hos oss upplever arbetet inom intern äldreomsorg respektive hemtjänst. Jag är rätt imponerad. Möte med demokratiberedningen inför det möte vi har 24/8 för förtroendevalda.

 

Tisdag 18/8
Ordförandeträff med manfall, så det blev istället ett avstämningsmöte med Bjärepartiet. Lunch med fastighetsaktör. Samordningsmöte styrgruppen Preven3 (projekt om folkhälsa som Båstad, Örkelljunga och Eslöv deltar i). Informationspunkt på SLU Alnarps kick-off som de i år genomförde i Båstad om hur vi ser på landsbygdsutvecklingen. Avstämningsmöte med Bp och Fp inför morgondagens kommunstyrelsens arbetsutskott.

 

Onsdag 19/8
Kommunstyrelsens arbetsutskott med en del planer och yttranden. Däremellan 80-års uppvaktning på lunchen. Efter mötet satte sig Bp:s, Fp:s representanter och jag och skrev ett insändarsvar till Centerns inlägg om pågatågstation i Grevie. Sen till Stockholm. Information från moderaterna i finansutskottet i riksdagen innan middag. Smet tidigt (21:30) och läste på handlingarna till torsdagens programberedning (de sidor jag inte hunnit med på flyget).

 

Torsdag 20/8
Gruppmöte inför styrelse och beredningar på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). Information (välfärdens finansiering, skatteprognos och praktiskt information inför pandemivaccinationer). Efter lunch programberedning om välfärdens finansiering. Slut relativt tidigt så jag tog en snabb promenad på stan och satt sen på kvällen och läste handlingarna till fredagens styrelsmöte.

 

Fredag 21/8
Gruppmöte inför styrelse (moderat och sedan Allians). Relativt kort styrelsemöte. Efter lunch avfärd till Arlanda och flyg till Umeå. Trevlig middag hos landshövdingen.

 

Lördag 22/8
Hemfärd - Sverige är långt och det tog sin tid trots korta flygningar (däremellan 3 timmar på Bromma...). Trött!

 

Söndag 23/8
Kort avstämningsbesök hos företagare på väg till uppvaktning av 60-årig riksdagsledamot i Åstorp tillsammans med mina kollegor från Ängelholm och Örkelljunga. I övrigt ingenting förutom lite tvätt och träning!

 

Hälsningar
Anette


Vecka 2009-29

Hej!

Här kommer det veckobrev jag skulle skickat ut i juli tillsammans med en önskan om en trevlig sommar... Bättre sent än aldrig - och kanske lite mindre detaljerat än det varit om det kommit direkt i anslutning...! Samtidigt hoppas jag att Ni har haft en skön sommar och att Ni nu är på hugget inför höstens utmaningar (kommer strax ett veckobrev 34 som går lite mer in på det). I år fick vi ut gemensamma pressmeddelanden i anslutning till de möten vi hade med externa gäster - de finns på www.bastad.se - där står mer i detalj vad vi pratade om. Vad gäller själva tennisveckan tycker jag det var ett bra upplägg. Och kul med en svensk segrare!

 

Måndag 13/7
Möte med representanter för Business Region Skåne och dess olika bolag inom turism- och näringslivsfrågor tillsammans med Båstad Turism och näringslivsbolaget BNAB. Gemensam lunch och tennistittande, däremellan intervju med Sydnytt om tennisveckans betydelse för Båstad.


Tisdag 14/7
Praktiska frågor på kontoret på förmiddagen, justering protokoll kommunstyrelsens arbetsutskott föregående fredag och genomgång planering för veckan. Intervju med TV4 om tennisveckans betydelse (detta år fokus bl a på kommunala intäkter och kostnader). Lunch med Bjäre kraft och Luftfartsverket, i anslutning gemensam tennis.

 

Onsdag 15/7
Möte om tågfrågor med Skånetrafiken och Banverket. Mycket diskussion kring pågatågstationer (Hemmeslöv, Förslöv och ev. Grevie) samt behovet av att få fram mer fakta innan beslut kan tas. Tjänstemännen kommer att jobba från augusti med detta, se även insändare i dagens NST. Lunch och gemensam tennis. På kvällen cocktail i kongresshallen och i anslutning sunset tennis på fullsatt arena.

 

Torsdag 16/7
Möte om vägfrågor med Vägverket. En hel del detaljfrågor (cirkulationsplats Ö Karup, Inre kustvägen, gång- och cykelvägar för att bara nämna några) diskuterades innan lunch och gemensam tennis. På kvällen cocktailparty med SEB.

 

Fredag 17/7
Kommunens bostadsseminarium på förmiddagen med genomgång av aktuella planer, bygglovssituationen och planerade hyreslägenheter hos Båstadhem. I anslutning lunch med styrelsen i Skåne Nordväst (relativt få p g a semestertid - men man får desto bättre kontakt med dem som är där, inte minst nye kommundirektören i Ängelholm).

 

Lördag 18/7
Lunch och anslutande tennis med inbjudna gäster från regionen och länsstyrelsen. På kvällen nerbantat deltagande på avslutningsfesten i Ladan (enbart de fem biljetter vi får).

 

Hälsningar
Anette


Veckobrev 2009-28

Hej!
Kul att damtennisveckan blev en sådan succé redan första året! Hoppas flera av Er tog chansen att se lite damtennis (och fylla på läktarna).


Måndag 6/7
Avstämning med en lokal entreprenör inför tennisen och en del praktiska frågor. Avstämningsmöte med Bp och Fp inför fredagens kommunstyrelse arbetsutskott och extra kommunstyrelsemöte. Detektivarbete gällande samfälld väg i Kattvik.


Tisdag 7/7
Möte med EON - årlig uppdatering av gasbranschen generellt och situationen i Båstad specifikt (vi har en del att leva upp till sedan de investerade i fordonsgasmacken förra året). Till Landskrona och avfärd till Ven med mina kommunalrådskollegor från Ängelholm och Örkelljunga. Vi hade bestämt ta en ordentlig (dygnslång) uppdatering av vad som händer i våra kommuner och samtidigt passa på att göra det under trevliga former (på egen kostnad).


Onsdag 8/7
Fortsatt avstämning på Ven. Tillbaka med färjan 10:45. Lunch i Ängelholm. Tillbaka till kontoret och en del mail och samtal. På eftermiddagen informationsmöte angående spännande planer för det nya hotell Riviera.


Torsdag 9/7
Möte med ordförande i BNEF (Bjärehalvöns Näringsliv ekonomiska förening, ägare till 50% i BNAB), ordförande och vd i BNAB (Båstad Näringsliv AB) angående hur vi ska arbeta med att få fler företag som medlemmar i BNEF. Studiebesök i Linbastua i Förslöv (vilket engagerat gäng som arbetar här! Helt fantastiskt - och trevliga är de också!). Efter lunch till tennisen. Kollade lite damer under eftermiddagen och varvade med kapitalmarknadsdagar (fem fastighetsbolag presenterade sina halvårsrapporter från Båstad under torsdagen och fredagen). På kvällen extra gruppmöte inför fredagens extra kommunstyrelse. Gick dock relativt snabbt, inte förvånande med det urfina vädret...


Fredag 10/7
Styrgruppsmöte med Laholms kommun i Hedhuset ang. utbyggnadsprojektet av reningsverket. Efter lunch kommunstyrelsens arbetsutskott och, i anslutning, ett extra kommunstyrelsemöte (angående produktionskostnadskalkyl till elevhemmet på Citadellet samt ett överklagande till kammarrätten av att länsrätten inte hörsammat vårt överklagande av inhibitionsbeslutet om hyreslägenheterna i Förslöv).


Lördag 11/7
Träff med sommargästerna. På eftermiddagen till Märta Måås Fjätterström för att delta i presentationen av Drottning Margrethes fina matta. På kvällen party, party i stallet.


Söndag 12/7
Tillbringades till största del på soffan. Fick under eftermiddagen reda på att vi hade styrelsemöte med vägföreningen - så jag fick, trots allt, pallra mig upp.


Soliga hälsningar
Anette


hits