Mer fastighetsskatt

Idag var den första dagen efter ledigheten med mer eller mindre heltäckande möten. Inte min favorit, direkt, men det var konstruktiva möten så det kändes ändå bra! Ett företagsbesök på Beslag & Design - ett spännande företag som är relativt anonymt men som startades i Båstad 1972 och drivs av två bröder. Sedan hade vi ett förberedande möte inför ett stormöte i slutet av september. En kort intervju med NST ang. motionerande, lite andra mail och telefonsamtal hanns också med.

Jag tror Du har rätt om oron, Ulla-Karin. Men om vi återgår till vad vi vet så är det att Alliansen avskaffar fastighetsskatten. Vi vet inte hur den kommer att finansieras (om det ens blir någon ökning av reavinstskatten, och om ja, om det ev. blir någon sorts övergångsregler för att undvika det Du beskriver). Vad gäller effekter på inkomst- respektive kostnadsutjämningssystem vet vi inte heller något, även om vi kan ana att utjämningssystemen påverkas. Å andra sidan vet vi, i alla fall i Båstad, att om kommunen får intäkter från 100% av hushållen i form av en "lägre kommunal avgift" så kommer vi, beroende på utjämningssystemet, att kunna sänka vår kommunalskatt. Och det vore inte dåligt!

Så på något sätt är det vi vet positivt, medan det vi inte vet ännu inte kan uppskattas (dessutom kan vi trycka på våra partier internt inom alliansen för att minimera negativa effekter).

Nu ska jag gå och vika mitt personvalsmaterial som jag kunde hämta från tryckeriet igår. Dags för utdelning från imorgon och lördag (traditionella kampanjdagar, vi står på torget i Båstad, i Boarp, i Torekov och i Förslöv).

Spekulationer om fastighetsskattens avskaffande

Tack för Era kommentarer, Ulla-Karin, Börje och Jane! Vad gäller Börje ska jag se efter om jag hittar den detaljplan Du skriver om, återkommer i frågan. Jag tror, som Du Jane, att det blir en jämn valrörelse - på alla nivåer.

Vad gäller fastighetsskatten, Ulla-Karin, har jag lite samma funderingar som Du. Hur kommer en avskaffad fastighetsskatt rent konkret att drabba kommunen och oss invånare? Tror också att det påverkar inkomstutjämningssystemet och - antagligen - även reavinstbeskattningen. Men bortsett från dessa förändringar, som vi ännu inte kan uppskatta de verkliga effekterna av, tror jag att det för Båstads kommuns invånares del kommer att vara positivt. Rent psykologiskt kommer det att kännas bra att 100% av fastighetsägarna bidrar till kommunens kassa och att inte de (höga) fastighetsskatterna försvinner in i statens djupa kassakista... Därutöver ligger vi inkomstmässigt under genomsnittet medan fastigheterna är högtaxerade. Bortser man från förmögenheten i taxeringsvärdena är vi fortfarande relativt "fattiga". Det borde göra att vi inte tillhör förlorarna i utjämningssystemet. Dessutom: hellre reavinstbeskattning än systemet som det är nu!

I vilket fall får vi avvakta valresultatet. Vid en borgerlig seger på riksnivå (HOPPAS!!!) får vi även avvakta detaljerna i lösningen.

Var i Trondheim på 40-års kalas i helgen. Vilken härlig stad! Den ligger vid havet med bostäder utmed bergsväggarna - lite som i Båstad, faktiskt. Vad som skiljer är stadens många kanaler - det upplevs nästan som om alla kan bo vid vattnet! Om vi fyller ut en del av Laholmsbukten kanske vi kan åstadkomma något liknande hos oss....?

Fortsatta valförberedelser

Var fjärde år sätter man sig in i frågan om olika typsnitt, skärper sig extra för att uppdatera hemsidan och friskar upp sin kontakt med tryckeriet: inför valet. Detta är min andra valrörelse och om jag trodde att man skulle kunna använda sig av något från förra gången trodde jag helt fel.

Det är nya loggor som gäller, nya typsnitt (självklart inga som finns naturligt, utan de måste laddas hem extra. Brukar inte alltid underlätta vid utskrift...), nya riktlinjer för presentationer och fotografier men även nya klädesplagg och reklammaterial. Valår måste helt enkelt vara jättebra för olika näringsgrenar!

Analogt till det man säger i Tyskland efter fotbolls-VM: efter valet är före valet ("nach der WM ist vor der WM"). Tiden till nästa val går fort, det är snart dags för nya provval... Och: går det dessutom åt skogen så behöver man anlita konsulter omgående för att jobba på profilen till valet efter.

Vi kommer i Båstad denna valrörelse att testa lite nya grepp jämfört med tidigare. Tänker inte avslöja något, det får bli en överraskning...

Valförberedelser

Vardagen blir sig mer och mer lik. Veckan började intensivt med intervjun i Malmö (tack, Michael!). Måste erkänna att tv-intervjuer inte är mitt specialområde, men man kanske blir bra på det till slut? Man får se det så att man (förhoppningsvis) lär sig av nya erfarenheter...

Det är mycket spekulationer inför valet. Både om vilka eventuellt nya partier som kommer in i kommunfullmäktige men även mandatfördelning, möjliga framtida koalitioner och liknande. Ska spara lite lappar så man kan jämföra med det faktiska resultatet den 18/9.

Vi hade ett avstämningsmöte för att föreningsordförande, valledare, kretsordförande m fl ska vara uppdaterade på det som är på gång i själva valrörelsen. Utöver det vi gör i egen regi (material, annonseringar, hemsidor) är vi inbjudna till en del debatter. Än så länge har vi pensionärerna den 29/8 och Naturskyddsföreningen den 7/9. Tror bägge är öppna för allmänheten men det kommer säkert att annonseras. 

Himla skönt att ha hund så att man kommer ut och rör sig lite... Det blir rätt mycket sittande framför datorn även om jag just idag under lunchen hade två långa, intressanta diskussioner med personer som jag inte brukar prata med.

Kampanjande!

Fredag och lördag är det kampanjande på gator och torg. Själv var jag med lite i Båstad igår eftermiddag, både vid Lyckantorget och kort uppe i Boarp. Det är god stämning både i mötet med våra kommuninvånare och mellan oss som kampanjar. Det är helt enkelt kul med valrörelse!  

Idag var det Ängelholmarnas "M i centrum" där Pia Kinhult och jag pratade på Stortorget bl a om sjukvård (inga köer, att även kunna ta sig till andra landsting - inte minst Halmstads sjukhus - och att moderaterna kräver ambulans i Förslöv dygnet runt året om) och fler arbetsplatser (mindre byråkrati för företagare, lägre tröskel för nyanställningar, mer fokus på arbete än på bidrag).

Igår förmiddag åkte Hans Wallmark och jag till Kungsbacka. Vi ingår i ett forskningsprojekt med några kommunstyrelseordförande från Skåne, Halland och Västra Götaland (tror jag har skrivit om det förrut). Det började på Lars Elofsons tid, så jag har bara varit med två gånger. Denna gång handlade samtalet om kommuners olika samarbete. Nästa möte i december ska det handla om kommunstyrelseordförandes olika roller: dels som kommunföreträdare och dels som partiföreträdare. I mars ska vi sen få en försmak av resultatet av projektet - spännande.

Har just tagit fram lite statistik ang. Båstad inför måndagens tv-intervju (TV4 Öresund/Halland i morgonsoffan) om Båstads låga arbetslöshet. Vi ligger, tillsammans med Örkelljunga, lägst i Skåne!

Nu väntar de sista förberedelserna inför kvällens kräftskiva. Det blir i relativt liten skala, vi blir elva. Men det ska bli mycket gott och kul!

Valförberedelser

Det blev sent igår - moderaternas andra utbildningskväll inför valet drog ut på tiden och sedan följde (det obligatoriska) eftersnacket. Genomgångarna av miljö- och byggnadsnämnden, kultur- och fritidsnämnden, Butab, Båstadhem och kommunstyrelsen var mycket intressanta och ledde till livaktiga debatter. Det är härligt när många och engagerade människor sammanstrålar, vi har högt i tag och diskuterar mycket inom partiet. Dessutom informerades om de olika valaktiviteterna som väntar de kommande veckorna.

Det är mycket på gång! Inte minst personvalskampanjer och andra aktiviteter som planeras på olika nivåer. En som är otroligt skicklig är Hans Wallmark i Ängelholm: inför lördagens "M i centrum" så har han bokat in massor med kända politiker (moderater), naturligtvis främst från Ängelholm, men från hela Skåne - även Halland - kommer politiker som kandiderar till kommuner, region och riksdag.

Inte bara de politiska partierna, även media, laddar inför valet. Denna valrörelse har, åtminstone på riksnivå, börjat tidigt - hela det senaste året har vi kunnat följa Alliansens närmre och närmre samarbete i tv, radio och tidningar.

Det ska bli både kul och spännande den kommande månaden! Tror dock vi alla kommer att vara rätt glada när valet är över... Perioden efteråt kommer att skilja sig: vinnare och förlorare ses ut, eventuella personella förändringar etc etc. Inom och mellan partierna börjar koalitionsförhandlingar och poster ska fördelas. Hösten kommer inte att bli seg och långtråkig!


Lugn tisdag

Tisdagen har varit relativt lugn, det märks att alla inte har kommit tillbaka från sina semestrar. Morgonen inleddes med styrelsemöte i Båstad Turism (jag är ersättare). Vi gick igenom sommarens aktiviteter och tittade på de ekonomiska rapportrarna.

Det är underbart att sedan ha tillfälle att gå igenom och rensa mail. Jag tillbringade en stor del av dagen - förutom en vigsel - med att göra det (inkluderar även att läsa och besvara hittills oöppnade mail...) och uppdatera Skånes m-kvinnors hemsida (ligger för tillfället på mig som ordförande). Har haft lite dåligt samvete för det.

Kommunens informatör kom in med glädjande uppgifter över antalet kommuninvånare: senaste siffran är 14 147, d v s drygt 100 personer fler än vid årsskiftet. Det är härligt - vi har räknat med det (vår budget för 2007 bygger t o m på att vi är 50 fler än så den 1/11) men det är skönt att det bekräftas!

På kvällen hade kommunstyrelsens arbetsutskotts ledamöter (eller ersättare) och kommunchefen möte med den interimstyrelse som sex av Bjäres näringslivsorganisationer har utsett för att försöka bilda ett gemensamt näringslivsbolag. Vi är inspirerade av bl a Ängelholm och Varberg. Arbetet fortgår och känns konstruktivt.

För två år sedan tipsades jag av en kollega om ett väldigt gott rosévin. Letade efter det förra året på olika systembolag - förgäves. Dom om min förvåning när jag idag kom förbi systemet: och där är det! Visserligen en ny årgång men jag köpte genast några flaskor att smaka till helgen. (Visst hade det passat bättre tidigare under sommaren men de hade visst haft problem med leveransen så det hade nyligen kommit in!)

Vanlig måndag

Idag var det åter dags - det var ett tag sen - att ställa samman kallelsen till nästa veckas arbetsutskott. Efter några samtal bar det sen av till Malmö. Tillsammans med oppositionsrådet och kommunchefen var jag och representanter för de andra NOSAM-kommunerna inbjudna till den nye landshövdingen. Efter en god lunch och en trevlig pratstund i residenset på Stortorget blev det dags att åka tillbaka. Hann med några mail och samtal på kontoret innan arbetsdagen var slut.

Klockan 18:00 var det åter dags för kommunhuset: utbildningsmöte med moderaterna. Inför valrörelsen går vi igenom nämnder och valfrågor för att på bästa sätt vara beredda att möta väljarna. Kvällen är den första av två, onsdag är nästa, och vi hade bl a Pia Kinhult som kandiderar till regionen som föredragande gäst. En intressant kväll!

Svar till Börje: anade väl att det var något speciellt Du avsåg! :-) Vet faktiskt inte vilken park/väg Du menar så därför vet jag inte riktigt vad det handlar om. Men generellt är förslaget till översiktsplan en tjänstemannaprodukt som har den politiska processen framför sig - beslut fattas inte förrän 2007 (och påbörjades för länge sen). Det kan helt säkert hända att fler saker sker på ett annorlunda sätt än i förslaget i och med att det händer så mycket hela tiden. Synd att detta har orsakat politikerförakt från Din sida! Personligen tycker jag till exempel att det är trist att golfbanorna i Påarp och Öllöv för närvarande inte ser ut att byggas - de finns ju med i förslaget till översiktsplan men beslut emot dem togs i kommunfullmäktige i januari.

Nu börjar vardagen

Det har varit grymt skönt med ledighet! Nu är man peppad och full av energi inför den kommande intensiva perioden med bl a VAL! Det ska bli riktigt kul! Smygstartade arbetshösten i fredags med att vara gäst hos Radio Båstads morgonprogram Snooze (kul!) och dela ut kransar vid simskolans avslutning. Dessutom hade vi mötet för sommargästerna på lördagen som skulle förberedas. Det var inte fel, nu känns det lättare att vardagen drar igång ordentligt imorgon...

Har varit i Italien en vecka och fyra dagar i Dublin. Det är underbart att komma ut och lära känna nya omgivningar och göra sådant man inte gör hemma - och ännu mer underbart är det sen att komma hem!

Tack för Din kommentar, Börje! Beklagar sena svar men förhoppningsvis bättre sent än aldrig?

- Varför ska innevånare i Båstads kommun i framtiden lämna synpunkter på översiktplanen?
* Det är extra viktigt att få in reaktioner på de förslag som läggs i översiktsplanen eftersom den rör en sådan lång tidsperiod. Det är inte säkert att förslaget ändras för att det kommer in enstaka synpunkter - det kan finnas goda skäl till varför det är planerat som det är - men man har åtminstone framfört dem.

- Varför ska vi rösta den 17 september?
* Personligen tycker jag att det både är en rättighet och en skyldighet att rösta. Även om man inte hittar 100% rätt är det bättre att rösta på det parti man tycker "minst illa" om, än att inte rösta alls. Det parti/de partier som sen får majoritet har då ett mandat att styra. Dessutom är det viktigt med högt valdeltagande för att inte extrempartierna, som ofta är duktiga på att mobilisera sina väljare, ska få fler mandat än de borde ha.

Hoppas Du är nöjd med dessa korta svar, annars får Du återkomma.

Jag tillbringar söndagskvällen med att röja lite i mitt arbetsrum och sedan läsa några sidor ur Potemkin, en intressant biografi om Catherina den Storas eventuelle man. 

hits