1 maj på soffan

Härligt att tillbringa en molnig 1 maj på soffan! Sitter här med en bok om Kvinnors arbete av Ann-Sofie Ohlander och inser att vi är totalt grundlurade. Vi har accepterat en historiebeskrivning som får oss att tro att kvinnor började arbeta efter frigörelsen på 1960-talet. Det är helt fel! Kvinnor har alltid arbetat! De har till och med haft höga chefsposter, redan på 1600-talet till exempel inom posten. Hur många känner till det? Man skulle kunna gå så långt som att säga att kvinnors frigörelse, åtminstone inom arbetslivet, inte kom på 1960-talet utan att den faktiskt kommer nu. Kvinnor arbetar till stor del inom offentlig sektor, de utgör ca 80% av de 1,1 miljoner kommunanställda. Med avskaffandet av stopplagen 1/7 får företag inom vården gå med vinst - det öppnar upp för nya arbetsgivare inom vården. Men även med de konkurrensutsättningar som är på gång i olika kommuner finns det möjligheter för kvinnor (och män) att starta företag.

Huvudhändelsen den senaste dryga veckan var utan tvekan förra onsdagens kommunfullmäktige. Det var dags för genomgång av 2006 års årsredovisningar för kommunen och de kommunala bolaget. Mycket spännande med redovisningar från de olika verksamheterna (eller, annorlunda uttryckt, hur skatteintäkterna använts). Lite synd att inte flera kommuninvånare passar på att lyssna - fast det kanske satt många framför radioapparaterna hemma?

Valborgsmässoafton har för mig ändrat innebörd sedan jag blir tillfrågad om att hålla tal... Det är lite annorlunda än att spontant bestämma sig för att ta sig till en eld och sjunga lite. Igår var jag i Riviera och det var mäktigt med elden inför solnedgången över Laholmsbukten.  

hits