Rikskonferens och inför KF

Hade aldrig varit i Jönköping tidigare, det är en stad som jag normalt bara passerar på vägen till Stockholm. Nu är jag inte mycket klokare, har visserligen kört runt lite i sta´n och ätit middag på en restaurang men i övrigt höll vi till ute vid Elmia. Det var ett bra ställe för konferens. Tur, för vi var många: 1.600 moderater på ett ställe. Häftigt.

Var på tre bra seminarier: Anders Borg tog ett grepp om ekonomin (försökte hänga med...), media med en panel av journalister från Expressen, Svenska Dagbladet och Ekot samt m-kvinnornas seminarie med representanter från högerkvinnor i Finland, Norge, Danmark och Island (det var dem vi i styrelsen åt middag med på torsdagkvällen: spännande att jämföra erfarenheter, som t ex Finlands system med skatteavdrag för hushållsnära tjänster).

Sorgligt nog avled KS-ordförande i Solna, Anders Gustav, på vägen till Jönköping. Det la ordentlig sordin på stämningen.

Har idag börjat förbereda mig till onsdagens kommunfullmäktige (det är tyvärr inte mycket tid för det måndag till onsdag under arbetstid). Även om det är relativt tunna handlingar är det fyra frågor som är en utmaning att presentera på ett pedagogiskt sätt... Vet inte om jag klarar det men jag har ambitionen att försöka! 


Skolbussar och hundsim

Kom efter senaste inlägget på att allt är sagt om min vardag. Det är möten som gäller, helt enkelt. Har man för tillfället inget möte är det hög tid att förbereda sig till ett...

Igår kväll var min hund (och även jag) på hundsim. Kul och nyttigt för hunden och samtidigt ett bra sätt att stödja det lokala näringslivet. Det är hundpensionatet (även -dagis) i Böskestorp som har en inomhuspool och oj, vad kul (och ansträngande) det är för hunden att simma runt i den. Min hund har artros så det är extra nyttigt och ett alternativ till pulsandet i snön.

Det är många frågor uppe på tapeten. Utöver försäljningen av fattighuset blir nog indragningen av investeringen i skolbussar nästa heta fråga - om man tolkar samtalen rätt. Vi tog i kommunstyrelsen ett beslut att dra in investeringspengarna till bussar. Vi ville samtidigt inte besluta om att BUN ska leasa nya bussar - inte för att det inte ska hända (för det är meningen!) utan för att det är ett beslut för BUN att ta, inte kommunstyrelsen. Bakgrunden är dels att vi behöver investeringspengar till Ungdomens Hus i Förslöv men även att BUN:s upphandling blivit överklagad och då fanns öppningen att finansiera bussarna över driftbudgeten istället för investeringsbudgeten.

Fredag och lördag har moderaternas rikskonferens i Jönköping. Ska bli mycket spännande och lärorikt!

Möten

Det politiska livet består nästan bara av möten. Inbokade möten, spontana möten, långa möten, korta möten... Det kan vara segt men är faktiskt ofta positivt. Däremot ställer det krav på att man - speciellt vid ett spontant möte - kopplar om i hjärnan så att man kommer på vad som var viktigt att reda ut med just den person man sprungit på... Det gör man nu ofta inte, tyvärr. Men: då finns email!

Det bästa är ändå möten i kombination med mat - speciellt lunchmöten. Var idag på ett som även slog en tredje fluga: Rotary-möte. Där träffar man även en hel del annat folk vilket är positivt. Imorgon har vi ett internt lunchmöte. Också bra!

Har en f d kollega som är en riktig mötesfascist. Skrämmande, på ett sätt... Men jag har lärt mig mycket. Det är speciellt nyttigt när man är ordförande (vilket tilltalar mig!). Två saker ska man tänka på: 1. vad är syftet med mötet? Se till att nå det!, och 2. hålla tiden! Är medveten om att jag inte alltid klarar det - men jag försöker! 

Har idag varit och köpt en pytteliten anteckningsbok. Det enda syftet med denna anteckningsbok är att den ska ersätta alla de små lappar (gula och vita) som jag skriver för att hålla reda på alla ärenden som jag försöker hålla koll på. Ni vet: ringa den / köpa det / skriva mail angående det ena eller det andra (se ovan!). Jag har ännu bara börjat testa systemet - det känns bra att samla sådana anteckningar på ETT ställe... Återkommer med utvärdering!

Skånekonferensen var bra, tycker jag. Det är nyttigt att komma ut och få lite bränsle. Tycker föredragshållarna var mycket bra och det var trevligt att träffa moderater från hela Skåne. Snart är det dags för rikskonferens: vi är 1.500 anmälda! Det märks att det är valår!

Intressant dokumentär om Fredrik Reinfeldt igår. Hade missat hela processen med Fredriks väg till makten - som var relativt slingrande, måste man säga. Ser fram emot motsvarande om övriga partiledare, hoppas de håller samma nivå. Det är viktigt att människor som intervjuas är (upplevs som?) ärliga och öppna. (Och nu tänkte jag inte bara på FR utan på dem runt omkring!)

 

hits