Veckobrev 2009-25

Hej!

Solen skiner - ljuvligt!


Måndag 15/6

Besök i "verkligheten" (moderat projekt på nationell nivå som jag skrivit om tidigare) på förskoleavdelningarna Snäckan och Pärlan på Montessori i Grevie. Härlig verksamhet med engagerad personal! Tillbaka på kontoret förberedelser inför kvällens budgetinformation i Förslöv samt inför morgondagens möte med Södra Bjäres pensionärer. Lunch i Förslöv inför femte, och sista, besök i verkligheten, på äldreomsorgen Ängahällan. Mötet blev dock inställt med kort varsel. Tillbaka till Båstad och lite kontorstid innan möte med demokratiberedningen. Där preliminär-spikade vi en del överenskommelser angående planeringen av den politiska organisationen efter valet 2010. På kvällen till Förslöv och ett konstruktivt informationsmöte med allmänheten. Ca tolv kommuninvånare och åtta politiker från M, Bp och Fp diskuterade helhet, skola och äldreomsorg. 20:40 dock abrupt slut: Några ungdomar kastade in en smällare och brandlarmet gick igång. Vi väntade oss en FIP (första insats person) - men fick insatsledare och stor brandbil tack vare övning i V Karup...


Tisdag 16/6

Morgon på kontoret. Till Ängelholm med kommunstyrelsens 2:a vice ordförande och möte med Arbetsförmedlingen, Ängelholms och Örkelljungas kommuner. (Arbetslösheten i Båstad 31 maj lägst av oss tre: 3,5% (2,2% arbetslösa och 1,3% sökande i program med aktivitetsstöd). Skåne län 5,7%, Sverige 5,5%. Vad gäller ungdomar mellan 18-24 år: Båstad lägst av oss tre med 6,6%. Skåne 8,0%, riket 8,6%). Tillbaka till kontoret. Efter lunch till Förslöv och möte med Södra Bjäres (härliga!) pensionärer. Till Företagsbyn och deltog på slutklämmen av deras öppna hus: nu 51 företag där, en helt fantastisk utveckling på 18 månader! Och uteservering till lunchrestaurangen...


Onsdag 17/6

Hela dagen förberedelser inför kvällens kommunfullmäktige. Trodde inte det skulle bli så mycket så jag hade lagt in några möten, på förmiddagen med revisionen, eftermiddagens telefonmöte med programberedningen i Sveriges Kommuner och Landsting hoppade jag av dock p g a stress (när jag såg hur mycket som var kvar...). Förträff med den moderata gruppen redan 17:30. Kommunfullmäktige kl 18:00 inleddes med information från chefen för Administrationen om det ekonomiska läget och verksamhetsutvecklare angående måltidsutredningen. Sedan budgetdebatt. Men även viktigt principbeslut om att vi ska gå vidare med Lagen om Valfrihetssystem, LOV. Bra! Efter kommunfullmäktige avstämningsmöte med kommunens representanter i Båstads hamnbolag.


Torsdag 18/6

Besök på Nolato med kommunchefen angående kommunrelaterade frågor. I anslutning visning av fabriken (häftigt med robotarna och att vi har en sådan anrik anläggning i vår kommun). Till kontoret för upprensning - nu chans att komma ikapp lite eftersom det är en lugnare period mellan budgetantagandet och tennisen.


Fredag 19/6 Midsommarafton och lördag 20/6

Lugna dagar, dock med lite mailväxling (bl a en sur kommuninvånare...).


Söndag 21/6

Lite mer aktivitet: bl a tvätt, strök 25 skjortor (!) och rengjorde altanen inför kommande veckas inoljning.


Hälsningar

Anette


Vecka 2009-24

Hej!


Måndag 8/6

Möte med Bjäre Kraft ang. ny vision ("Fiber till alla i kommunen". Visserligen inte tidssatt men det behövs något nytt att gå efter - bredband till alla finns i princip till 100%!). Rotary-lunch med Hans Wallmark på temat "Dagen efter" (EU-valet). Diverse mail och samtal.


Tisdag 9/6

Tidig morgon och avfärd 7:30 med Industrigruppen, sammantaget en grupp på 29 personer. Visst informationsutbyte på bussen till det första studiebesöket, GeKås i Ullared. Fascinerande! Sedan vidare till EAB i Smålandsstenar (lagerinredningar, portar - och sponsorer på tennisen), Volaris i Gislavet (rullatorer) och Plastinject i Anderstorp (bl a ett dräneringssystem). Middag på Hestravikens värdshus innan hemfärd.


Onsdag 10/6

Förmiddagen i Helsingborg. Till kontoret för att hämta exemplar av den fördjupade översiktsplanen Torekov och, efter lunch, möte med två av projektdeltagarna i det Leader-projekt som, som första i det nybildade Leaderområdet Norra Skåne Nordväst, fått bidrag till att utreda bykärnans utveckling. Förberedelser inför kvällens första möte (av tre) med allmänheten om vårt budgetförslag inför beslut i kommunfullmäktige 17/6. På kvällen till Båstad: En person närvarade (i konkurrens med VM-kvalmatchen i fotboll mot Malta...) och några partimedlemmar som tillhör något av våra tre partier i majoriteten plus en journalist från Laholmstidning. Kändes ändå bra att vi gör detta!


Torsdag 11/6

Företagsbesök på Matöppet i Hemmeslöv. Stort engagemang och intressanta framtidsplaner. Avstämningsmöte ang. några intressanta frågor med kommunchef och exploateringsingenjör. Diverse samtal och mail. Förberedelser inför kvällen. På kvällen till Torekov - ca 40 personer kom till informationen om vår budget. Helhetsbudget och bakgrund presenteras av majoritesrepresentanter från kommunstyrelsen. Publiken kom med intressanta frågor som ledde till diskussioner. Inte minst bildningsnämndens nya ordförande deltog förtjänstfullt. Efteråt flera som kom fram och sa att de tycker det är bra att vi är ute. Kul att höra!


Fredag 12/6

Besök hos engagerad kommuninvånare som har synpunkter på att ett av våra framgångsrika företag vill utvidga sin verksamhet. Förstår delvis men ändå mån att företaget får en chans så jag stämde av med dem senare. De kommer att öka sina informationsinsatser mot grannarna. Till kontoret och rensade skrivbordet, till viss del även mailbox och bokhyllor. Skönt och nödvändigt. Vissa mail och samtal.


Lördag 13/6 och söndag 14/6

Ledigt - men tvätt och städning (det var ett tag sedan det senare...)!


Hälsningar

Anette


Vecka 2009-23

Hej!


Tack för ett gott arbete i valkampanjen till alla som varit engagerade - inte minst vår valledare och våra nyinflyttade medlemmar som var mycket aktiva!


Härligt med val - nu frossar man (jag) i valstatistik! Och: Visserligen hade det varit härligt om vi gått fram mer på nationell nivå - men vi får glädja oss åt de lokala siffrorna! Båstad är den 5:e mest moderata kommunen i Sverige med 36,4% (en ökning med 0,2% från 2004). Valdeltagandet var 44,9% (högst i Hov med 52,5%). FP är näst störst (16,9%) - sen kommer ingenting... och sen kommer S med 11,4%... M var största parti i samtliga nio valdistrikt i kommunen! Samtidigt återfinns S, V och JL på topp 10 listan på sämsta kommunresultat i Sverige :-)... Så vi har något att grunda med inför valet 2010! Det ska också bli spännande med slutresultat och svar på hur personkryssen har fallit (onsdag eller torsdag).


Måndag 1/6

Förmiddag på kontoret: mail, samtal, veckobrev samt början av planeringen inför budgetmötena i 10/6 Båstad, 11/6 Torekov och 15/6 Förslöv. Till Örkelljunga och lunch med kommunalråden därifrån och från Ängelholm. På eftermiddagen demokratiberedning. Genomgång av de diskussioner vi haft med kommunfullmäktiges presidium. På kvällen vårens sista moderata gruppmöte - inte lika välbesökt som vanligt (vädret?), men med en ny potentiell medlem och intressanta diskussioner.


Tisdag 2/6

Kontorsjobb. Information om förslag till nya pensionsregler för anställda och förtroendevalda. Efter lunch avstämning med kommunchef, kommunstyrelsens presidium och cheferna för Administrationen och tekniska kontoret (bl a om folkhälsan, kommande förslag till näringslivspolicy, konsekvenser investeringsstoppet). Möte med Bp och Fp inför onsdagens kommunstyrelse. Styrelsemöte Näringslivsbolaget.


Onsdag 3/6

Näringslivsbolaget höll välbesökt frukostmöte på Designgården - flera intressanta företag och information om golfturneringen The Princess. Avstämning med kommunchefen. Diverse inför eftermiddagens möte. Kommunstyrelsen gick ovanligt fort - det var en gedigen lista med bl a budget 2010. Vi fick S förslag på mötet, övriga avvaktar till kommunfullmäktige. Avstämning med kommunchefen.


Torsdag 4/6

Direkt till Rammsjö och företagsbesök hos ICA. Trevlig kille som tog över butiken när han var 19. Inom kontoret, förberedelser inför fredagens möten. Efter lunch konstruktivt möte med BRÅ Båstad. Bl a genomgång och diskussion kring första resultatet av drogvaneundersökningen (den kommer komplett till hösten). Avstämning med kommunchefen (ovanligt ofta denna vecka).


Fredag 5/6

Till Höganäs och styrelsemöte med Skåne Nordväst (bl a tema vatten, ESS och Ängelholms flygplats). Kort information från NSR (inget ägarmöte p g a sjukdom). Tillbaka till kommunhuset och möte med engagerade kommuninvånare. I anslutning EU-vals kampanj på Lyckan-torget!


Lördag 6/6

Nationaldag med slutspurt EU-valskampanj på Lyckantorget med bl a en av våra riksdagsledamöter, Meta Pålsson, och den skånska kampanjbussen. Sedan lite mat på Pärans Dag - jättefint arrangemang!


Söndag 7/6 EU-val

Hovs GIF:s tipsrunda i Kattvik (en kusin och jag håller i den en gång om året - himla trevligt!). I anslutning röstning på plats i Hov. På kvällen samåkning med en Torekovsmoderat till valvakan i Ängelholm - dit även fler Båstad-bor begett sig. Relativt tidigt uppbrott efter första resultaten kl 22:00... Dock fortsatt hårdbevakning av SVT och www.val.se till sena natten... Härligt (se ovan...)!


Hälsningar

Anette


Vecka 2009-22

Hej!


Solen skiner och det är sommarvarmt! Underbart! Och vi får ny asfalt på Italienska vägen i dagarna. Inte fel och väl värt några dagars väntetider.


Måndag 25/5

Diverse mail och samtal. Besök i verkligheten (moderat projekt, 1 500 arbetsplatser inom vård, skola, omsorg ska besökas av 300 speciellt utbildade moderater innan partistämman). Denna gång hos Backabusarna, en privat förskola i Grevie. Underbart! På frågan om vad det bästa med deras arbete/arbetsplats är var svaret "att vi får komma hit"! I anslutning framtagande av listan till kommunstyrelsen 3/6. Genomgång av justeringar av budgetdokumentet med ekonomichefen. Efter lunch (på bygdegården i Förslöv) nästa besök i verkligheten: vårdcentralen i Förslöv. Intressant besök, dryga tre veckor efter det att Hälsoval Skåne införts. Man måste helt enkelt beundra personal som jobbar inom sjukvården (och även övrig offentlig verksamhet, se ovan)! Tillbaka till möte med Demokratiberedningen men bara två personer på plats, så lite tid för kontorsarbete istället.


Tisdag 26/5

Hälsade polska besökare välkomna. Sex personer från Mielno, en polsk kommun som fyra av kommunens tjänstemän besökte i höstas, kom på motbesök. Fullt program i två dagar (med tjänstemännen). Tillbaka på kontoret förberedde jag mig bl a inför onsdagens kommunfullmäktige. Justerade protokollet från kommunstyrelsens arbetsutskott och budgetberedning. Lunch med förra ordförande för Norrvikens trädgårdssällskap, numera ersättare i styrelsen för Stiftelsen Norrvikens trädgårdar. Samtal och mail. På kvällen till Båstad GK och middag med den polska delegationen.


Onsdag 27/5

Möte med revisionen på morgonen bl a rörande en fråga som kommer upp på kommunstyrelsen. Mail och samtal. Hakade på polska delegationen vid Drivan, för visning, lunch. Sedan till Musteriet. I anslutning till kommunhuset och förberedde överläggningar tillsammans med delegationen och kommunstyrelsens arbetsutskott. Vi kom fram till att det kan finnas intresse från båda parter att formalisera ett samarbete (näringsliv, turism, utbildning, EU-bidrag, mat, föreningar, kultur) men vi ska reflektera lite (t ex vill vi undersöka om det finns intresse från näringslivet/inom turismen för ett engagemang). Tidigt förmöte inför kommunfullmäktige, extra kommunstyrelse (enbart avtal om bensinmacken i Torekov) och sedan årets kortaste kommunfullmäktige (?): vi var klara kl 19:30.


Torsdag 28/5

Möte med en företagare i kommunen. Lite samtal och mail. Till Ängelholm med kommunstyrelsens andra vice ordförande. Lunch och anslutande möte med Hyresgästföreningen. Tillbaka till kontoret och lite detektivarbete i diariet. Kort hem innan tillbaka till samrådsmöte ang. detaljplan i Östra Karup (drygt 250 bostadsenheter, varav en del kommunala. Väldigt trevlig plan med varierat och attraktivt boende i villor och lägenheter).


Fredag 29/5

Direkt till Margretetorp för heldagsutbildning om Folkhälsa (av regionen finansierat projekt tillsammans med Ängelholms kommun). I anslutning möte med kommunchef och två företagare.


Lördag 30/5 - söndag 31/5

Underbart bröllop i Stockholm i härligt väder! Ingen politik, förutom att några av gästerna är sommarboende och därför gick det inte riktigt att undvika en del heta diskussioner....


Hälsningar

Anette


Vecka 2009-21

Hej!


Även denna vecka präglades av budgetarbetet och det blev rätt intensivt till en början. Ibland kommer alltså långhelger extra lägligt...


Måndag 18/5

Försök att komma ikapp lite med mail och samtal på måndag morgonen.På förmiddagen mitt första "besök i verkligheten" (Moderaterna genomför 1 500 besök i verksamheter inom vård, skola och omsorg i hela Sverige inför partistämman i augusti. 300 personer, i Båstad en person utöver mig själv, har gått en speciell utbildning för detta), på Vårliden. Intressant timme med sex personer som jobbar på Vårliden och inom hemtjänsten. Förberedelser inför seneftermiddagens/kvällens budgetmöte med M-Bp-Fp.


Tisdag 19/5

Ordförandeträff, dock med mager närvaro - vilket i och för sig är en möjlighet för dem som är där att gå mer på djupet. Förberedelser inför kvällens budgetmöte - som måste vara det sista eftersom budgeten tas på budgetberedningen onsdag morgon kl 8:00. På eftermiddagen ledningsgrupp där traineen presenterade del 1 av den omvärldsanalys kommunchef och förvaltningschefer arbetar med. I anslutning M-Bp-Fp möte inför onsdagens budgberedning och kommunstyrelsens arbetsutskott. Mer förberedelser och, för ovanlighetens skull, åkte jag inte hem utan fortsatte till 17:30, tog en korv vid kiosken vid ICA Spara och sedan drog vi igång "slutmanglingen" för budgeten kl 18:00. Färdiga ca 21:30. Skrev då ihop dokumenten inför onsdagen.


Onsdag 20/5

Budgetberedning. Spi bifallde vårt budgetförslag, S, C och Kd avstod från att delta i beslutet. Budgeten går nu vidare till kommunstyrelsen 3/6 och kommunfullmäktige 17/6. Pressmeddelande skrevs och skickades ut. I anslutning kommunstyrelsens arbetsutskott. En del intressanta punkter - detta är det sista arbetsutskottet som leder till ett kommunfullmäktige innan sommaruppehållet - som exempelvis principbeslut om LOV (lagen om valfrihetssystem), antagande av två detaljplaner och måltidsutredningen.


Torsdag 21/5 - Kristi Himmelfärd

Ledigt!


Fredag 22/5

Klämdag (underbart ord, tror det bara finns på svenska...). Och kick-off för vår EU-kampanj inför valet 7/6. Genomgång av kampanjmaterialet med vår valledare på kommunhuset och sedan tågade åtta glada moderata kampanjare ner till Lyckan-torget för utdelning av informationsbroschyr och blomfrön. Nationell kandidat nr 5, Hans Wallmark, kom vid 14-tiden.


Lördag 23/5 - söndag 24/5

Lugn helg!


Hälsningar

Anette


Vecka 2009-20

Hej!


Sommaren närmar sig med stormsteg! Vintern är så lång och mörk, det är svårt att förstå att det sen går så otroligt snabbt! Detta har varit en hektisk vecka helt i budgetens tecken - intensivt arbete med budget 2010 denna och början på nästa vecka.


Måndag 11/5

Framtagande av dagordningen till nästa onsdags kommunstyrelsens arbetsutskott kl 8:00. Från 8:30 budgetberedning: fram till kl 15:45 genomgång med alla nämnder utom Vård- och omsorgsnämnden angående det tuffa ekonomiska utgångsläget, deras omvärldsanalys och investeringsbehov inför 2010. Därefter konstruktivt möte med ett företag som är intresserat av att köpa och långsiktigt förvalta hyreslägenheter i Båstad (och som uppmärksammat oss efter mediadebatten angående de nya ägardirektiven för Båstadhem). Ledningen för Båstadhem och kommunen var med.


Tisdag 12/5

Budgetberedning från kl 8:30 som inleddes med Vård- och omsorgsnämnden. I anslutning kommunstyrelsen och sedan allmän diskussion om hur budgetarbetet går vidare och lite kring detaljerna om resursfördelningssystemet. I lunchen även justering av kommunstyrelsens protokoll. Direkt i anslutning till budgetberedningen möte med M-Bp-Fp och genomgång av den information vi fått måndag och tisdag, om vad vi är överens om, vad som saknas samt hur arbetet går vidare (ett majoritetsförslag behöver vara klart senast kvällen den 19/5 för beslut i kommunstyrelsen 20/5 för vidare beslutsprocess med final i kommunfullmäktige 17/6). Åt en matbit med en Torekovsmoderat, migrationsministern och hans politiska sekreterare anslöt. På kvällen informerade migrationsministern oss Båstadbor om vad som är på gång med asylprocesser och andra frågor inom hans område, framför allt i kombination med det kommande ordförandeskapet i EU. Mycket intressant!


Onsdag 13/5

Stormöte med krögare och andra entreprenörer, kommunens personal samt polis där vi stämde av inför sommaren. Kul att det är så mycket på gång detta år! Stämningen var god. Lite mail och samtal. Avstämning med politiker från Bildningsnämnden. Efter lunch genomgång och radikal nerskärning av investeringsbudget 2010 med tekniska kontoret. Skrev ihop anteckningar från gårdagens möte samt från mötet ang. investeringarna och skickade ut till deltagarna i M-Bp-Fp-gruppen inför möte på fredag. Iväg till Stockholm och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). På kvällen moderat träff, information från socialförsäkringsministern och Stockholms landstingsråd med ansvar för sjukvård. I anslutning middag. Ovanligt vältajmat då jag kunde bolla budgetfrågor med kommunalråd från andra kommuner.


Torsdag 14/5

Gruppmöte med moderaterna inför eftermiddagens beredningar och morgondagens styrelse. I anslutning s k politikerinformation, först information om den utvärdering av det politiska arbetet inom SKL, sedan genomgång av den Ekonomiska rapport som släppts dagen innan (SKL ger ut en ekonomisk rapport två gånger om året, i maj och i november). Denna gång hettade det till bland sossarna - de tyckte rapporten var politiskt styrd... Efter lunch beredning: Först ett möte med programberedningen för valfrihet (bra information, turligt nog en del om skolan och en del frågor som dykt upp i budgetarbetet i Båstad kunde klaras ut), sedan vårt eget möte inom välfärdsfinansiering (bl a förhandsinformation om den delrapport som handlar om globaliseringens effekter). Ledig kväll - efter en kort promenad på Söder åt jag en god hamburgare i hotellbaren.


Fredag 15/5

Tidigt gruppmöte med moderaterna inför styrelsen, sedan anslöt Allianspartierna. Styrelsemöte. Lämnade 11:30 för hemresa. Till kontoret och möte med M-Bp-Fp om budgeten. Fortsatt en del frågor som måste lösas innan kommande tisdag... Hade en vigsel i kommunhuset kl 16:00 (ett par i 70-års åldern - underbart romantiskt!). M-Bp-Fp mötet fortsatt lite till efteråt.


Lördag 16/5

Läsning av handlingarna till kommunstyrelsens arbetsutskott, som är det sista som leder till ett kommunfullmäktige innan sommaruppehållet (inklusive måltidsutredningen, så det blev en del sidor). Skrev två artiklar till kommande M-kontakt, vår partitidning inom kommunen. En vanlig artikel och en inför EU-valet. Fick iväg en hel del mail och skrev veckobrevet (behöver ha måndagen frigjord för arbete med budgeten). Vigsel på Norrvikens trädgårdar (bjärt kontrast till gårdagen: ett ungt par boende i Helsingborg. Också härligt romantiskt, på ett annat sätt!). Förberedelser inför måndagens "besök i verkligheten".


Söndag 17/5

Ingenting uppdragsrelaterat! Skön söndag med undantag för timmarna i lavendelrabatten (som innan knappt syntes vad det var p g a allt ogräs...).


Hälsningar

Anette


Vecka 2009-19

Hej!


Full fart igen!


Måndag 4/5

Heldag på kontoret med förberedelser inför kvällen, kallelser till diverse möten, andra samtal och mail. På förmiddagen möte med ansvarig på Hantverksmässan och tjänstemän. Drog ut på tiden, men gick bra, så jag missade tyvärr Rotary-lunchen. På kvällen först ett möte med M-Bp-Fp-aktiva om den ekonomiska situationen och utgångsläget inför budgetarbetet 2010. I anslutning gruppmöte med flera av Er.


Tisdag 5/5

Avstämning med nya BIN-ordförande. Annons inför migrationsministerns besök i Båstad 12/5. Avstämningsmöte med kommunchef, cheferna för Administrationen och Tekniska kontoret och kommunstyrelsens presidium. (Bl a om olika frågor i olika skeden, t ex LOV - Lagen om valfrihetssystem, folkhälsoprojekt, förberedelser inför yrkanden i budgetberedningen). I anslutning möte med Bp och Fp inför onsdagens kommunstyrelse.


Onsdag 6/5

Budgetberedning med kvartal 1 rapport och beslut om investeringsstopp samt vädjan till samtliga nämnder att ha ett positivt resultat om 2% (ett underskott på ca 11 mkr hotar annars och det har vi med oss de kommande åren). Detta är i linje med gruppmötet i måndags och vi gick genast ut med pressmeddelande. På eftermiddag kommunstyrelse, bl a med verksamhetsrapportering från Båstad Turism, Administrationen och Tekniska kontoret. Efter mötet lite tid för mail och samtal. På kvällen stämmomiddag Lindab. Hela kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunfullmäktiges ordförande var inbjudna till en trevlig kväll med ledningen för kommunens största privata arbetsgivare.


Torsdag 7/5

Företagsbesök hos Knut Jöns. Två härligt energiska bröder tog för nio år sen över. Påverkade humöret till det bättre hela dagen! I anslutning lunch på Norrviken tillsammans med Gröna entreprenörer som var på heldag arrangerat av bl a Näringslivsbolaget och Alnarp. Efter lunch besök hos kommuninvånare. I anslutning demokratiberedning (vi tittar lite på kommunstyrelsen och förslaget till ändring där och hur det påverkar. Hittills har vi pratat mycket om kommunfullmäktige). Efter mötet direkt till Apelrydskolan och mitt första deltagande som styrelseledamot. Intressant kväll, bl a med anhörigmiddag (mycket god mat av duktiga förstaårselever).


Fredag 8/5

Till Eslöv för kommunledningskonferens. Efter lunch förbundsmöte (egentligen enbart årsredovisningar, ansvarsfrihet och fyllnadsval) och därefter information om vad ett eventuellt ESS i Lund kan betyda för hela Skåne. Beslut väntas i slutet av maj - och om det sker får vi köra en brainstorming i Båstad om hur vi ska engagera oss i detta!


Lördag 9/5 - söndag 10/5

Handlingar till budgetberedningen och författande av text till det kommande provvalet för riksdagskandidater. I övrigt tvätt, opera (Askungen från the Met på bio Scala. Fantastiskt kul!) och annat praktiskt.


Hälsningar

Anette


Vecka 2009-18

Hej!


Förra veckan var väsentligt lugnare, delvis p g a helgdag men även planerat - anade att det fanns behov av upphämtning efter de föregående veckorna...


Måndag 27/4

Framtagande handlingar till kommunstyrelsen 6/5. Mail och lite samtal innan med kommunchefen till Rydebäck för att vara med vid visning av Peabs PGS-hus (det första hyreshuset byggt med hjälp av elementfabriken i Valhall Park och likt kommande hus - förhoppningsvis! - i Förslöv). I anslutning till Hotel Skansen och information av Lagen av Valfrihetssystem (LOV) tillsammans med andra politiker och tjänstemän från Båstad och Laholm.


Tisdag 28/4

Svarade på frågor om EU till Lokaltidningen. Ringde en massa samtal, försökte fånga upp de senaste veckorna. Nådde inte helt fram (konstigt att inte folk sitter och väntar på att jag ska ringa... Jag skämtar!). Fick information från kommunens alkoholhandläggare att Båstad INTE har något särskilt beslut om förbud att spruta champagne (efter Uggla-programmet). Förberedde kvällens möte. Fick information om läget vid Jöns Möllers väg i Förslöv (konsult har kommit med lösning. Bostadsrättsförening är informerad men markägaren avvaktande). På kvällen till Torekov för träff med byarådet.


Onsdag 29/4

Information om läget ute i Båstad Företagsby. Skrev tre veckobrev och en del mer komplicerade mailsvar. Till Laholm för lunch med kommunstyrelsens ordförande. Gick igenom våra samarbetsprojekt och vi ska nu bägge kolla upp en del saker i våra respektive kommuner. I övrigt mail och förberedelser.


Torsdag 30/4

Läste handlingarna till kommunstyrelsen. Träffade nye ägaren till Viktora 5 när vi skrev på avtalet. Verkar lovande: behåller kommersiella fastigheter i botten, planerar sex hyreslägenheter i övriga våningsplan varav han själv planerar att flytta in i en med familj. Möte med grupp som arbetar med kooperativa hyreslägenheter. Möte med KPR (pensionärsrådet) som jag själv initierat efter att ha sett flera faktafel i deras protokoll som delges kommunstyrelsen. Upp till kyrktorget och program i P1 med anledning av "Båstad-träffen", d v s Nordens största träffar för transvestiter.


Fredag 1/5 - lördag 2/5 - söndag 3/5

Diverse hemmaarbete. Njöt av solen på fredagen - plus av känslan att vänsterblocket måste jobba denna dag medan vi på högerkanten inte generellt ska vara lata men just denna dag bör unna oss att vara lediga...! Övriga dagar tvätt, städ, strykning, fönsterputsning, skoputsning m m samtidigt som jag både sportat och gått mycket (bl a Skåne-leden). För ovanlighetens skull hade jag inte ens igång datorn fredag - lördag men av mailskörden (eller: brist av mailskörd) dessa dagar förstår jag att jag inte var ensam!


Hälsningar

Anette


Vecka 2009-17

Hej!


Ligger lite efter vad gäller veckobreven så nu är min ambition att prestera tre på rad. Börjar med förra veckan och gör sen en "djupdykning" till veckorna 15 och 16... Detta var en rätt tuff vecka och jag är glad över att nuvarande vecka 18 är avsevärt lugnare.


Måndag 20/4

Ledig dag - återresa från härliga dagar i Rom (även om vädret där inte var så bra). Snabbt via E6:an och matinköp hos Lindströms hem för ombyte och på Åkagården exakt i tid kl 18:30 för middag med 25-åringarna (d v s anställda i kommunen 25 år) samt presentation av årets medarbetare. Trevlig kväll med god mat.


Tisdag 21/4

Efter inställt ledningsgruppsmöte dag utan bokningar fram till 17:30. Det behövdes för att ta igen mail och en del samtal, inte minst med anledning av den vakanta posten till ordförande i bildningsnämnden, justering av förra veckans protokoll från kommunstyrelsens arbetsutskott samt förberedelse inför kvällens styrelsemöte med näringslivsbolaget, BNAB, samt framtagande av presentation till träff med traineerna från Skåne Nordväst samt en till Karta/GIS-folk. Relativt kort styrelsemöte, årsstämma och anslutande konstituerande styrelsemöte. Efter mötet avstämning med kommunchefen, bl a inför morgonens möte med traineerna.


Onsdag 22/4

Dagen började med de pigga och alerat traineerna från Skåne Nordväst. Temat var rollfördelning mellan politiker och tjänstemän, ett ständigt aktuellt tema och en daglig utmaning att hålla sig till sitt... Bra diskussion. Började - äntligen, lite sent, och dessutom många relativt komplexa frågor - med förberedelser inför kvällens kommunfullmäktige. Ett avbrott när jag informerades om att vi har en kandidat till ordförandeposten i bildningsnämnden! Därefter information ut, både till moderata fullmäktigegruppen men även till våra samarbetspartier. Intog en relativt sen lunch, sedan till tunneln för presentation om projekt igång i Båstad för ett gäng skånska Karta/GIS-folk som höll årsmöte här. Tillbaka för fortsatta förberedelser inför kvällens möte. Hemom, 18:30 moderat förmöte - där bl a moderata gruppen valde ny ordförande till bildningsnämnden. Kvällens kommunfullmäktige blev sedan långt, årsredovisningen tar sin tid att gå igenom och debattera. Men med facit i hand gick ju saker och ting rätt bra!


Torsdag 23/4

Seg morgon efter gårdagkvällen... Förberedelser inför demokratiberedningen och avstämning med exploateringsingenjören, mail och samtal. Efter lunch uppföljningsmöte med företag angående nytt förslag med fler hyreslägenheter på Trollbäcken-området. I anslutning demokratiberedning. Direkt därefter med en av deltagarna i ledarskapsprogrammet Framtidens ledare i bil till Örebro för moderaternas årliga rikskonferens. Lite problem att hitta det ena hotellet, av någon anledning fick vi inte bo på samma. Slutligen ett glas vin i baren med skånska partikompisar innan sänggående.


Fredag 24/4

På moderata rikskonferensen i Örebro. Samling strax efter kl 9:00, inledning med tal av bl a partisekreteraren. I anslutning seminarier, jag började med ett på temat "När kärleken svalnar" med bl a statssekreteraren hos statsministern. Bl a tyckte man att rubriken borde vara mer konstruktiva "Hur håller man kärleken vid liv". Intressanta erfarenheter från kommun, landsting och regering om koalitionsregerande. Efter lunch seminarie 2 om den nya äldreomsorgen. Gick lite ut och in, tyvärr, då Sveriges Radio ringde angående utredningen om att sommarkommunerna även fortsättningsvis ska betala för sommargästernas hemtjänst. Suck! Paneldiskussion om kommunernas ekonomi innan tredje seminariet, där jag själv satt med i panelen, om prioriteringar i kommuner och landsting. Kort promenad i solen innan ombyte inför kvällens mingel och middag. Efter middagen dans men vi var ett gäng skåningar som istället gick och satte oss i hotellbaren och pratade i lugn och ro. Mycket sen kväll efter efterfest hos helsingborgarna.


Lördag 25/4

Erkänner att jag skolkade morgonseminariet. Till panelutfrågningen inför valet till Europaparlamentet där de fem nationella kandidaterna intervjuades. Bl a Hans Wallmark. Heja! Sen var det dags för statsministern - bra tal om det ena och det andra (en hel del ligger ute på Youtube). Sedan avresa hem, rätt möra var vi nog.


Söndag 26/4

Gjorde inte mycket, förutom en massa tvätt. Piggnade till mot eftermiddagen och putsade elva av mina 16 fönster utvändigt. Första gången på drygt två år...


Hälsningar

Anette


Vecka 2009-16

Hej!


Nu går det av bara farten! Här är det sista av de tre jag låg efter med!


Måndag 13/4

Annandag påsk och lite bättre. Kort avstämningsmöte med representanter från hamnen.


Tisdag 14/4

Ordförandeträffen inställd (eller tidigarelagd på skärtorsdagen) så lite extra tid på förmiddagen för mail och samtal. Avstämning med kommunchefen. Efter lunch möte med Bp och Fp om ekonomin och de besparingsförslag som lagts fram. I anslutning möte med Bp och Fp:s representanter inför morgondagens kommunstyrelsens arbetsutskott.


Onsdag 15/4

Budgetberedning om besparingsförslagen. Samtliga partier med på att gå vidare med besparingsförslag om 26 mkr samt att utreda konsekvenser av ytterligare 10 mkr - det som vi inom M-Bp-Fp diskuterat fram. (OBS - inga beslut, eftersom detta inte är taget i några partigrupper, men det utgör ett underlag för arbetet med budgeten 2010.) Kommunstyrelsens arbetsutskott med en ovanligt kort lista (inte undra på, gången innan var väldigt omfattande). Efter lunch avfärd till Sturup och flyg till Sthlm. Moderat gruppmöte på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) med bl a migrationsministern. I anslutning middag.


Torsdag 16/4

Gruppmöte moderaterna om samtliga beredningar och styrelsens ärendelistor. Min programberedning var inställd på eftermiddagen men jag träffade tjänstemännen och stämde av en del efter lunch. På eftermiddagen avverkade jag istället en del mail och samtal, tog sedan en promenad i stan med avslutande fika på Stortorget. Inget bar-häng och ovanligt tidig kväll för att vara en SKL-torsdag...


Fredag 17/4

Ovanligt fräsch för att vara en SKL-fredag (jag ser sambandet, får se om jag klarar det flera gånger...)! Gruppmöte moderaterna, sen Alliansen, innan styrelse. Jag smet kl 11:00 för flyg från Arlanda till Malmö. Där tog jag mig till Svågertorp, vidare tåg till Kastrup och flyg till Rom. Härligt väder där med middag ute på en mysig restaurang med en kompis som f n tar ett halvår med italiensk-studier.


Lördag 18/4 - söndag 19/4

Shopping, promenerande (23 500 steg per dag!) samt mycket och god mat och dito vin. Rom är en härlig stad! Har varit där tidigare så inga "måsten" kvar, bara mys! Bodde bra hos Birgitta-systrarna i närheten av Piazza de Fiore.


Hälsningar

Anette


Vecka 2009-15

Hej!


Detta skrivs tyvärr vecka 18 så jag minns inte så mycket detaljer - på gott och ont.


Måndag 6/4

Framtagande av handlingar till nästa veckas kommunstyrelsens arbetsutskott. I övrigt en hel del mail och samtal efter att ha varit borta en vecka. Rotary-lunch. På kvällen M1-möte med en verkligt gedigen kommunstyrelselista.


Tisdag 7/4

Samtal med kretsordförande om möjliga kandidater till ordförande-posten inom bildningsnämnden, tidsbokning för intervju med en del av dessa. Efter lunch avstämningsmöte med kommunstyrelsens presidium, kommunchef, chefen för Administrationen och tekniska kontoret. Möte med Fp och Bp inför onsdagens kommunstyrelse.


Onsdag 8/4

Budget- och bokslutsberedning på temat resursfördelningsssystem och, framför allt, besparingsförslag från kommunchef och förvaltningschefer (information om detta vid möte med m-bp-fp den 4/5 kl. 18:00-19:00, d v s innan nästa M1-möte). Diverse samtal och mail. På eftermiddag kommunstyrelse, bl a med redovisning av den gedigna måltidsutredningen.


Skärtorsdag 9/4

Extra ordförandeträff där kommunchefen gick igenom besparingsförslaget. I anslutning träff med olika kandidater till ordförandeposten i bildningsnämnden. Lunch med t f turistchef. På eftermiddagen fortsatta möten med kandidater.


Långfredag 10/4 - söndag 12/4

Sjuk (förkylning). Så trots superväder låg jag inne på soffan med genomsnitt ca 2 000 steg per dag (kör numera stegräknare. Dessa dagar var ett klart lågvattenmärke). Tillbringade en timme i solstol, det var vad jag pallade...


Hälsningar

Anette


Vecka 2009-14

Hej!


Här ett försök att sammanfatta veckan med studiebesöket i USA. Vi var fyra olika grupper med olika program: I Seattle två grupper sjukvård och två grupper Miljö och infrastruktur. I San Fransisco en grupp sjukvård, en miljö och infrastruktur, en utbildning och en immigration. Jag valde i bägge städerna Miljö och infrastruktur och nedan är mina anteckningar/intryck (delvis på engelska).


Sammanfattningsvis kan man säga att de är bättre än vi på det egna ansvaret (samspel ansvar-individ, att lyckas bryta ner till individnivå för att få saker greppbara, voluntärverksamhet), de tänker innovativt (ser möjligheter, nyttjar det som finns och är gratis) och ställer faktiskt riktigt tuffa mål (inom exempelvis miljöområdet). Å andra sidan har vi i Sverige kommit långt i en del områden (sophantering inkl. fjärrvärme, energideklarationer)! Vad gäller sjukvård så var de som besökte Keyser lyriska över deras sätt att arbeta.


Måndag 30/3 Seattle

Efter gemensam frukost och informationsmöte om programmet i Seattle samt med svensk honorärskonsul åkte min grupp till Built Green. Det är en organisation om 700 företag som har med hållbart byggande att göra: byggföretag, bygghandlare m m. De arbetar med

1. ett certifieringsprojekt som certifierar nybyggnation av enfamiljshus, renoveringar, flerfamiljshus och "gröna samhällen" där de bedömer "site and water", "energy efficiency", "indoor air quality" och "materials efficiency" och fördelar stjärnor. 14 000 projekt har certifierats (detta kan vara något för oss att titta på).

2. utbildningsprogram för hur man bäst bygger hållbart

Ett problem de såg är att det inte gör så stor påverkan att enbart gå på nybyggnation. Existerande hus lever inte upp till dessa krav och de har inte energideklarationer (som det nu är lag på i Sverige). Dessutom svårt att förändra folks beteenden.


Efter lunch begav vi oss till rådhuset och träffade City of Seattle Office of Sustainability och Environment. Här lärde vi oss att borgmästaren i Seattle tagit initiativ till att samla andra borgmästare till en Climate Protection Agreement när man var frustrerad över att man inte arbetade mot Kyoto-protokollen på nationell nivå. Nu har 937 borgmästare skrivit på - motsvarar städer med 83 miljoner invånare... (Våra fördomar om Amerikaners brist på miljöintresse kommer på skam...) Verkar ha en bra hemsida www.seattle.gov/dpd/greenbuilding . Intressant: arbetar med "incentive zoning" (vid detaljplaneläggning kan man t ex få bygga högre om man uppfyller vissa krav. Jag uppfattade detta som ett transparant alternativ till våra exploateringsavtal). Jobbar med grönt byggande och gröna jobb. Borgmästaren har satt upp tuffa mål som man försöker klara - kräver att man bryter stuprörstänket och arbetar tillsammans (bl a nämndes energideklarationer, light rail). Det finns en internationell standard LEED som man är tredje bäst i världen: 54 projekt klarar dessa krav. Till 2030 ska byggnader vara koldioxideneutrala (-5% var femte år).


På eftermiddagen/kvällen guidad busstur. Fick bl a se husbåtarna i Lake Union - där Tom Hanks "bodde" i Sömnlös i Seattle. Himla mysigt område, tyvärr stannade vi inte för fotografering... Nyttigt, inte minst för sossarna, att höra om allt som tillkommit genom privata initiativ (sjukhus, opera etc).


Tisdag 31/3 Seattle - San Fransisco

Frukostmöte med International Sustainable Solutions. Vi fick reda på vad de har lärt sig på sina studiebesök över världen och hur de tillämpar kunskaperna rent praktiskt (Malmö, Melbourne, Havanna, Brasilien m fl). Sedan for vi ut till Nordic Heritage Museum. Efter lunch ut till ett vattenupptagningsområde. Först såg vi hur man löst dagvattenhanteringen i några kvarter, s k Broadview Green Grid Project med öppna vattendrag, "vattenfall" och mindre dammar. Sedan till Carkeek Park där vi såg hur dagvattnet togs omhand, laxar föddes upp och planterades ut. Parken har även en utbildningslokal. Halva gruppen åkte ut till flygplatsen kl 16, andra kl 18. Jag hörde till grupp två och hade därför två timmar ledig tid innan vi tog oss ut till flygplatsen. Landade i San Fransisco kl 23.


Onsdag 1/4 San Fransisco

Frukostmöte med information om programmet i San Fransisco. Min grupp åkte direkt efter frukost till Tamalpais Community Services District (på andra sidan Golden Gate-bron). Inom sitt område på ca 250 000 personer sköter de hanteringen av sopor, avlopp samt parker. Fantastiskt engagemang: 12 anställda men många, många frivilliga. Sophantering som vi kanske inte kan tillämpa (vi har NSR och nyttjar våra sopor till biogas och fjärrvärme, inte möjligt i deras lilla skala) - men mycket att lära av det lokala engagemanget, servicetänket och småskaligheten! Inte minst har de "daggmask-odling" (eller vad det kan heta...) och gratis avhämtning av kompost. De återvinner genom att arrangera loppmarknader (skulle konkurrera med våra idrottsföreningar - här har vi också ett fantastiskt lokalt engagemang!). Arbetar aktivt med flera offensiva miljömål (var bl a på klimatkonferensen i Polen!).


Efter lunch till San Fransisco Public Utilities Commission och information om hur storstaden arbetar för att minska/ställa om energiförbrukning: exempel elladdningsstationer för bilar, LED gatulampor. Har idag mycket vattenkraft men satsar framöver även på solenergi, vind och jordvärme. Är med i borgmästarutmaningen (se Seattle). Har även förbjudit plastpåsar och -förpackningar. Försöker ta "grön hänsyn" vid upphandlingar, se till att attrahera företag som ger "gröna jobb". Jobbar mycket med utbildning av barnen i skolorna. Klara vid 15, kl 17 avfärd till hotel för mottagning med svenska generalkonsuln och inbjudna gäster (program en timme, en timme mingling). Middag 19:30.


Torsdag 2/4 San Fransisco

Till City and Council of San Fransisco´s Department of Technology för träff med IT-chef och mediaansvarig. Berättade att de kör så mycket "open source" som möjligt (gratis programvara). Det senaste, som har blivit en succé och är inspirerat av Barack Obamas presidentkampanj, är facebook, youtube, flickr och twitter (!). De samarbetar bl a med företagen bakom facebook och youtube. (T o m de av oss som var skeptiska till detta från början - inte jag! - var faktiskt lyriska efter detta möte! Jag lovar att alla elva kommuner som var med här kommer att försöka tillämpa detta på ett bra sätt på hemmaplan!). De jobbar mycket med att öka transparans och delaktighet (vill ju vi med!) - genom att "vara" där vanligt folk är - även på Nätet. Försöker även nyttja personalens kreativitet, bl a genom att lägga in en "google-dag" (en dag när man får jobba med vad man vill, förutsatt att det kan vara av nytta för jobbet. Google kör tydligen detta en gång i veckan...). Eftermiddagens möte var struket av okänd anledning - så vi fick ledigt resten av dagen. Gemensam avslutningsmiddag på kvällen.


Fredag 3/4 - lördag 4/4 San Fransisco - Båstad

Gemensam reflexion i anslutning till frukost. Vissa av oss åkte tidigt (11:15 från hotellet) så efter mötet var det bara tid att packa ihop och ge sig av. Flyg via Seattle till Köpenhamn och hemma i Båstad med tåget 16:30.

På söndagen var jag bara trött - och är det fortfarande...


Hoppas det inte var för rörigt... Blir mer normala anteckningar nästa vecka!


Hälsningar

Anette

Tel: 0431-731 76, mobil: 070-649 70 09

Mail: anette.akesson@moderat.se

Blogg: http://anetteakesson.webblogg.se

...och på facebook


Vecka 2009-13

Hej!


Måndag 23/3

Tagit ledigt denna måndag. Iväg till flygplatsen för hemfärd från Zürich. Vad lätt det är när man väl tar sig för... Hemma vid 15:00. Gick igenom post och annat praktiskt.


Tisdag 24/3

Upptäckte att det var en hel del att ta igen på kontoret. Ovanligt många samtal och en del mail. Möte med en företagare från hamnen i Båstad. Avstämning med första och andra vice ordförande i kommunstyrelsen. Justering av protokollet från kommunstyrelsens arbetsutskott. Supertrött på kvällen - blir man det av att vara ledig en dag extra?


Onsdag 25/3

Hela dagen gick till förberedelser inför kommunfullmäktige. En hel del rundringning, både inom partiet och till andra. Skrev mitt manus och stämde av en del praktiska frågor med kommunfullmäktiges ordförande. På kvällen först ett extra kommunstyrelsemöte. Sen kort gruppmöte med de tjänstgörande moderaterna och justering av kommunstyrelseprotokollet. Kommunfullmäktige där beslutet om räddningstjänsten togs - samtidigt fick vi en ny minoritetsåterremiss om försäljningen av Viktoria 5. (Det var ändå lika bra att ta upp det - annars hade det kommit nästa gång...) Ändå lite frustrerande, milt sagt.


Torsdag 26/3

Möte med entreprenörer som bygger elevhemmet ang. lite framtidsplaner. Företagsbesök hos positiv entreprenör och Båstad-bo! Lunch med kommunchefen. Möte med företagare i Torekov som är frustrerad över bygglov (det finns tyvärr ett fåtal missnöjda kvar - annars ser det verkligen mycket bättre ut nu med byggloven! Fantastiskt arbete! Nu börjar det talas en hel del positivt i bygden!). En del samtal och kontorsjobb. Möte med demokratiberedningen. Avstämning med kommunchefen.


Fredag 27/3

Nytt avstämningsmöte mellan polisen, krögare och kommunen inför sommarens hektiska veckor. Framtagande av kommunstyrelsehandlingar (OBS 8/4!). Lunchmöte om Norrvikens trädgårdar. Möte med M-Bp-Fp om ekonomi, Trollbäcken och lite annat. Till Hässleholm för möte med den moderata valberedningen inför riksdagslistan.


Lördag 28/3 - söndag 29/3

Förberedelser inför USA-resan med styrelsen i Sveriges Kommuner och Landsting. Tvätt, strykning och skoputsning. Lavendeln nerklippt på lördagen (=årets trädgårdsarbete avklarat!)! Kommer att sitta i mörkret i kväll mellan 20:30-21:30 (Earth Hour). Har lite svårt för sådana initiativ men symbolfrågor är viktiga - och alltid gläder det någon... Imorgon förmiddag avresa Båstad station för flyg till Seattle ca 16:00. Kommande vecka blir spännande!


Trevlig helg och håll ställningarna! :-)


Hälsningar

Anette

Tel: 0431-731 76, mobil: 070-649 70 09

Mail: anette.akesson@moderat.se

Blogg: http://anetteakesson.webblogg.se

...och på facebook


hits