Vecka 2009-51

Hej!
Här kommer årets sista veckobrev! God Jul och Gott Nytt (val-)År 2010 vill jag passa på att önska Er alla så här i början av brevet (i fall Ni inte läser ända ner)! Hoppas vi alla får lite chans till återhämtning så att vi är ordentligt peppade inför det kommande året!

 

Måndag 14/12
En del samtal innan styrelsemöte Preven3 (folkhälsoprojekt). I anslutning avstämningsmöte med Bjäre Kraft om vad som hänt det senaste halvåret samt vad som händer framöver (utbyggnad i kombination med kommunens planer, diskussion kring kommande IT-infrastrukturprogram, ev. politiskt ställningstagande till målsättning av fiberutbyggnad?). I anslutning julbord. På eftermiddagen kontorsjobb med förra veckobrevet, en del avstämningar inför kommunfullmäktige och avstämning med FP inför onsdagens kommunstyrelsens arbetsutskott.

 

Tisdag 15/12
Förberedelser inför onsdagens kommunfullmäktige med manusskrivande etc. På eftermiddagen avstämning med kommunchef, teknisk chef och kommunstyrelsens andra vice ordförande (bl a förhandlingsläge i olika frågor, hur går konkurrensutsättningen).

 

Onsdag 16/12
Kommunstyrelsens arbetsutskott 8:30 - 14:30 (bl a information om läget rapport framtidens äldreboende och nytt läge VA-taxan, säkerhet EPC-projekt (energibesparingsprojektet för våra fastigheter), exploatering kv Plommonet (f d socialförvaltningen), risk- och sårbarhetsanalys (går vidare till kommunfullmäktige)). Sedan extra kommunstyrelse (säkerhet EPC-projekt men även informations- och frågestund med upphandlade leverantören). Kort förberedelse inför Moderat förmöte till kommunfullmäktige som sedan startade 18:00. Flera intressanta frågor (bl a EPC, politisk organisation nästa mandatperiod och nytt avtal flyktingmottagande) och ett av årets längsta möten (till ca 23:30). En del återremisser (EPC, som Ni säkert läst i tidningen). Det blev en minoritetsåterremiss på den politiska organisationen (BP, KD och C tog dock inte ställning mot förslaget, och fick med en rösts marginal igenom en minoritetsåterremiss: 26 röster för, 13 "vet inte").

 

Torsdag 17/12
Började dagen med ett (som vanligt positivt) företagsbesök: Kulturmejan i Västra Karup (där även en del julklappar inhandlades i anslutning. Där finns inte bara färg, som i början, utan många fina presentidéer. Och sedan i år galleri/café på sommaren). Sedan till kontoret, en del samtal, rensade kommunfullmäktige handlingar från gårdagen och skrev på en massa julkort. Möte med demokratiberedningen (där - plötsligt! - ett alternativt förslag från BP-KD-C dök upp! Konstigt att de inte presenterat det vid gårdagens möte. Bra att det dök upp, det klargjorde en del. I princip vill de ha kvar nuvarande organisation fast med ytterligare två nämnder, teknisk respektive miljö). I anslutning avstämning med kommunchef respektive bygglovschef.  

 

Fredag 18/12
Dag att rensa undan en del. Justering av protokollet till kommunstyrelsens arbetsutskott. Överföring av möten etc till ny kalender. Nerteckning av höstens körda kilometer. Avstämning ekonomichefen. Efter lunch avstämningsmöte med Båstad Turism (om vårt fortsatta samarbete,  gränssnitt mellan kommunen - Båstad Turism - näringslivsbolaget, ev. EU-projekt vinterbadning tillsammans med polska Mielno). I anslutning samtal med tidningen, detta veckobrev, de sista julkorten innan hemåt (fick tag på de sista julklapparna i bokhandeln. Skönt!).

 

Lördag 19/12 - söndag 20/12
En del jobbmail men i övrigt städning, julklappsinpackning och -rimning och början till mental inställning till kommande ledighet. Tar en del samtal och ev. ett möte med ett intressant bygglovsärende på måndagen, då jag "stänger ner" arbetsplatsen inför julen (fixar med autosvar på mailen och liknande).

 

Som ovan skrivet hoppas jag att Ni får en riktigt skön jul! Ser fram emot lite ledig tid samt att sedan rivstarta med det årliga traditionella anförandet vid Rotarys första lunch efter jul (11/1) med vad som komma skall under 2010!

 

Julälsningar
Anette


Vecka 2009-50

Hej!
Här kommer årets näst sista veckobrev!

 

Måndag 7/12
En dag som såg oskyldig ut i kalendern utvecklades till en ren utmaning: tror alla bollar vi har i luften för tillfället behövdes ta ställning till... Började med genomgång av handlingar till kommunstyrelsens arbetsutskott 16/12 och även till det extra kommunstyrelsemötet vi har samma dag, d v s före årets sista kommunfullmäktige. En hel del pusslande. Förra veckans veckobrev. Diverse samtal och avstämningar, bl a angående Boarp (plan och VA-upphandling). Missade tyvärr Rotary-lunchen. Justering av kommunstyrelseprotokollet. Genomgång av överklagan till kammarrätten (Slammarp). Förberedelser inför veckans dagar på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). Styrelsemöte BNAB (Båstad Näringsliv AB) till 20:30.

 

Tisdag 8/12
Kort möte med förhandlingsdelegationen om några personalärenden. Nästan heldagsmöte med budgetberedningen - genomgång av vision, mål och övergripande mål och inriktning samt servicedeklarationer inför budget 2011. Skrev interpellationssvar till Sverigedemokraterna (ang. översvämningsdrabbade Jöns Möllers väg i Förslöv). Direkt till kvällens kretsstyrelsemöte som inte blev så långt. Intressant, inte minst angående allt som är på gång inför valet. Kort eftersnack med kretsordförande.

 

Onsdag 9/12
Spännande möte med företag som köpt delvis detaljplanelagd mark (bostäder) i Torekov. Lite mail och samtal. Möte med Laholms kommunstyrelseordförande inklusive lunch. Genomgång av några aktuella områden och diskussion om kommande möten i en större konstellation. Därefter diverse kontorsjobb, bl a genomgång av årets julkortslista och Internet-sökning inför mitt tal på lördag ang. Lucia. Flyg till Sthlm. Avslutningsmiddag med moderata gruppen i SKL. Undvek hotellets bar när vi kom tillbaka och kunde ägna resten av dagen, samt början av torsdagen, med läsning av handlingar till torsdagens möte (taskig planering...).

 

Torsdag 10/12
Moderat gruppmöte på SKL. Därefter politikerinformation (bl a Volvos koncernchef som berättade om sitt engagemang för att locka elever till tekniska utbildningar, samt migrationsministern om ensamkommande flyktingbarn). Efter lunch möte med programberedningen för välfärdsfinansieringen. Genomgång av senaste utkastet av vår rapport (släpps preliminärt i mars) samt förberedelser inför presentation vid fredagens styrelsemöte. Ledig torsdagkväll tillbringades på hotellrummet med handlingarna till fredagens styrelsemöte.

 

Fredag 11/12
Ovanligt pigg... Moderat gruppmöte, sedan Allians-gruppmöte efter kort avbrott för Luciauppträdande. Styrelsemöte, bl a med presentation av "min" programberedning. Efter lunch till flygplatsen och så småningom flyg hem. På kvällen till After work på Hovs Hallar med min några släktingar.

 

Lördag 12/12 - söndag 13/12
Skrev mitt tal till eftermiddagen (otroligt vilken tid det tar, ca två timmar för detta plus tid i onsdags för informationssökning, för att sedan hålla det på 3-4 minuter...). Efter lunch till stationen i Båstad och Lucia som kom med sitt följe med ånglok från Ängelholm. Trevligt arrangemang med glasblåseri, loppis m m. Efter talet hem och förberedelser inför kvällens middag. Händer inte så ofta, men middag hos mig (en del släktingar). På söndagen: bortsett från inläsning av handlingar till kommunstyrelsens arbetsutskott på onsdag enbart välbehövligt soffläge.

 

Hälsningar
Anette


Vecka 2009-49

Hej!

 

Måndag 30/11
Kontorsjobb (mail och samtal) innan arbetsgrupp om servicedeklarationerna (framtagande av underlag till nästa veckas budgetberedning som ett led i arbetet med budget 2011). Gick även igenom de prioriterade målen för kommunstyrelse och nämnder. Möte med ordförande Båstadhem. Rotary-lunch (bra med boktips inför julen). Årets tandläkarbesök. Insändarsvar till NST. Inbokning av möte med bostadsbolag. Besök hos företagare i Förslöv. På kvällen moderat gruppmöte, extra trevligt med tre nya medlemmar.

 

Tisdag 1/12
På kontoret på förmiddagen (mail och samtal, avstämning med planchef och bygglovschef). På eftermiddagen ordentlig genomgång i ledningsgruppen (den politiska delen: kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) och ordförande i nämnder) av den omvärldsanalys som förvaltningscheferna har arbetat med en längre tid, som underlag inför budget 2011. Inställt möte med föräldrar gav en ledig kväll.

 

Onsdag 2/12
Skrivande av förra veckobrevet. Avstämning med FP inför kommunstyrelsen. Planberedning (ksau tillsammans med samhällsbyggnadsnämndens presidium och tjänstemän från kommunledningskontor och samhällsbyggnadsförvaltning går igenom kommande beslutsfrågor). Intressant: utvecklingen av skisserna av centrala Båstad (runt f d Försäkringskassan), uppdatering läget utredning pågatågstationer Förslöv + ev. Grevie, lägesrapport Nya Hemmeslöv, genomgång nya planförfrågningar. Efter lunch kommunstyrelse (KS). Ovanligt många intressanta frågor, vilket även återspeglade sig i åhörarskaran. Framförallt kanske: KS egen internbudget, EPC (Energy Performance Contracting) om det projekt jag beskrivit flera gånger tidigare - drastiskt minskade energikostnader och förbättrad arbetsmiljö i de kommunala fastigheterna, överenskommelse om flyktingmottagande och delbeslut om alternativ politisk organisation. Klara strax efter 17 och lite eftersnack i korridoren.

 

Torsdag 3/12
Företagsbesök hos Beslag & Design i Båstad. Som vanligt spännande att träffa företagare, i detta fall inte minst eftersom det är produkter som vi alla har/använder fast vi inte alltid är medvetna om var de kommer ifrån (kan köpas separat t ex hos NP NIlsson, men finns oftast redan påskruvade på t ex köksluckor). De har även belysningsarmaturer. Byte till vinterdäck. Avstämning kommunchef. Nytt insändarsvar direkt. Möte med intressent kring ev. planområde i Torekov.

 

Fredag 4/12
Upp före tuppen och med 6:30 flyget till Sthlm. Årligt möte med Kommuninvests valberedning, där jag är ordförande. (Övriga möten kör vi som telefonmöten.) Genomgång av aktuella ärenden att hanteras inför stämman i mars. Den ekonomiska föreningens ordförande berättade om hur arbetet i styrelsen går. Hem på eftermiddagen. Klarade av en del samtal och mail. På kvällen aktieklubbsmöte i Ängelholm.

 

Lördag 5/12 - söndag 6/12
En hel del mail men en helg utan kommunala handlingar, vilket var skönt! Stor tvätthelg med allt vad det innebär. Umgicks även en del med min faster och farbror som är på besök från USA.

 

Hälsningar
Anette


Vecka 2009-48

Hej!
Så har första advent passerat och nu börjar slutspurten mot årsskiftet!

 

Måndag 23/11
Genomgång kommunstyrelsehandlingar. I anslutning vissa förberedelser för handlingar. Diverse mail och samtal. Veckobrev och blogg. Rotary-lunch (intressant med föredragande från Migrationsverket). Genomgång kommunfullmäktige-listan med planeringsmail till fullmäktigegruppen och FP. Till den internationella matmässan - en god erfarenhet i ordets rätta bemärkelse. (Kan verkligen rekommenderas när det är dags nästa gång!) I anslutning mandatperiodens enda kyrkofullmäktige i Hov.

 

Tisdag 24/11
Budgetberedning inför budget 2011. Vi börjar se över de övergripande delarna i god tid. Insåg efter ett tag att jag var den enda icke-pensionären (C:s ersättare tjänstgjorde denna dag). Samtal och mail. Vaccination på eftermiddagen. Avstämning kommunchef. Justering av protokollet till kommunstyrelsens arbetsutskott.

 

Onsdag 25/11
Förberedelser inför kvällens kommunfullmäktige med lätt feber (efter sprutan). Även slutjustering av dokument som ska in i handlingarna till kommunstyrelsen. Avstämning med teknisk chef och trafikingenjör ang. parkeringsavgifter. Förberedelser inför gruppledarträff. Samtal med kommunens juridiska ombud. Hem och satte mig på soffan en timme innan åter till kommunhuset. Gruppledarträff med allmän information. Sedan moderat förmöte. Kommunfullmäktige med förväntade diskussioner kring parkeringsavgifter. Tycker det blev bra med att vi utreder möjligheten för de som badar i Malenbadet att få parkeringsvoucher.

 

Torsdag 26/11
Lite praktiskt innan till Grevie och besök hos företagare. Intressant - samma person arrangerar den stora A-Ford träffen i Båstad i sommar. I anslutning lunch och avfärd till Ängelholm. Samåkning med Ängelholms kommunalråd till moderaternas kansli i Malmö och mötet om ensamkommande flyktingbarn som Vellinges kommunstyrelseordförande höll i. Allmän information och diskussion om hur det ser ut i de olika skånska kommunerna. Fler än som framkommit tar emot ensamkommande barn. I Båstads fall är förnyelsen av det vanliga avtalet för flyktingmottagande på väg upp till kommunfullmäktige (december) från Bildningsnämnden. Det kan omfatta ensamkommande barn, men då sådana som har uppehållstillstånd. Bildningsnämnden kommer att ta upp frågan om ev. separat avtal för ensamkommande flyktingbarn (d v s som inte har uppehållstillstånd) vid nästa nämnd.

 

Fredag 27/11
Direkt på morgonen till Helsingborg och möte med Skåne Nordväst. En del intressanta informationspunkter på förmiddagen: bl a ang. hur processen går med Luftfartsverket om flygplatsen, projektet med samordning kollektivtrafik där skolskjutsar och linjetrafik samordnas i fyra kommuner (har gått över förväntan och är något även vi kommer att titta på tillsammans med bl a Ängelholm), en sammanställning av de tio kommunernas översiktsplaner (som bl a visar att kommungränserna vid ex v tågräls inte har koordinerats...). Under eftermiddagen styrelsemöte med en del praktiska beslut (samarbetet med turism och näringsliv, inriktning om elbilar och att fortsätta arbeta för standardiserade administrativa system). Efter mötet till färjeläget och en tura med julbord som avslutning av året.

 

Lördag 28/11 - söndag 29/11
Utöver kommunstyrelsehandlingar och en del mail så blev det en hel del tid med inflyttning i den nya datorn (blev inte färdig så det arbetet fortsätter nästa vecka...). I övrigt lugnt och skönt.

 

Hälsningar
Anette


hits