Veckobrev 2009-07

Hej!


Måndag 9/2

Två dagars genomgång av bokslutet 2008 med start måndag morgon. Först genomgång av helheten (ser tyvärr inte så bra ut: preliminärt resultat 2008 -9,4 mkr) sedan kom socialnämndens presidium och tjänstemän på förmiddagen. På eftermiddagen samhällsbyggnadsnämndens respektive kommunledningskontorets motsvarigheter. Däremellan fick vi information från planavdelningen som rörde både samhällsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen (ang. hyresrätter i Förslöv - mer om det vid senare tillfälle). I anslutning protokolljustering kommunstyrelsen och förberedelse till näringslivsbolagets styrelsemöte som började 17:30. Direkt till företagsbyn för möte till 20:30.


Tisdag 10/2

Fortsättning med bokslutsgenomgång: denna dag med kultur- och fritidsnämnden och bildningsnämnden på förmiddagen och tekniska förvaltningen på eftermiddagen. I anslutning intervju med känd tv-profil (som jag trodde skulle bli spännande men jag fruktar att det hamnade på en, för vår del, mindre trevlig nivå). Genomgång av presentationen inför kvällens dragning. På kvällen till Torekov och informationsmötet med allmänheten angående beslutet om räddningstjänstens organisation. Det blev ett bra möte, tycker jag. Relativt stor uppslutning (40-tal personer), alla fick möjlighet att säga det de ville och en intressant diskussion.


Onsdag 11/2

Möte med Seniorgården uppskjutet p g a sjukdom. Istället tid att ta igen lite samtal, mailsvar samt lite förberedelser. Efter lunch möte angående detaljplanen Boarp. Både planfolk och exploateringsingenjör med. Blev ett konstruktivt möte där en del missförstånd reddes ut. I anslutning med exploateringskillen till en företagare i Hemmeslöv för diskussion angående kommunens utbyggnadsplaner.


Torsdag 12/2

Företagsbesök hos en handlare i Båstad tätort. Intressant med person som kommer utifrån och driver företag i centrala Båstad sedan några år. Lunch tillsammans med nya vd:n för NS-VA, det bolag som vi tillsammans med fyra andra kommuner i Skåne NV startar upp för drift av vatten och avlopp. Vår styrelserepresentant, kommunstyrelsens presidium samt kommunchef och personal från tekniska förvaltningen med. I anslutning avstämningsmöte i kommunhuset innan de drog vidare. Möte med demokratiberedningen.


Fredag 13/2

Telefonmöte med valberedningen i Kommuninvest. Därefter till Torekov Hotell för avstämning inom juryn angående de tävlingsbidrag som kommit in för utformning av omgivningen. Ner till Malmö för diskussion om Norrvikens trädgårdar. Till kommunhuset vid 16-tiden och såg att föredragshållare fortfarande höll på (del i kommunens chefsdag dit även politiker var inbjudna) - är verkligen ledsen för att jag missade det. Hämtade mina handlingar till kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) innan jag begav mig hemåt.


Lördag 14/2 - söndag 15/2

Tvätt- och städhelg. Läste handlingar till ksau samt styrgruppen Hemmeslöv. För ovanlighetens skull ringde NST på lördagen.


Hälsningar

Anette


Veckobrev 2009-06

Hej!

Är rätt taggad efter att ha läst handlingarna till morgondagens och tisdagens möten angående bokslutet 2008 så jag skriver veckobrevet av bara farten... Vill även passa på att påminna om våra informationsmöten i Torekov 10/2 kl 19:00 respektive Förslöv 24/2 kl 19:00 om räddningstjänstens organisation.


Måndag 2/2

Vaknade i Stockholm och begav mig till Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för presentationen av den bok/rapport som "min" programberedning för välfärdsfinansiering släppte denna dag ("Tjugo samtal om välfärdens finansiering på sikt", den nyfikne kan läsa den på http://www.skl.se/artikel.asp?C=361&A=57354 ). Sex av dem som intervjuas satt i en panel och det blev även diskussion med den relativt stora publiken (ca 50-talet personer, bl a från DN och Timbro). Efter lunch till Bromma. Viss väntetid men kollade mail och tog en del samtal. På kvällen träffades många av oss på M1-möte med huvudpunkter Hedhusets reningsverks kommande utbyggnad och, åter, räddningstjänstens nya organisation.


Tisdag 3/2

Det årliga utvecklingssamtalet med kommunchefen. I anslutning möte med kommunstyrelsens presidium, kommunchef, planchef och exploateringsingenjör angående en del öppna markfrågor. Lunch med SEB:s kontorschef. Krisövning med kommunstyrelsens arbetsutskott (vi gick igenom våra krisdokument och insåg att vi behöver ha en "riktig" övning under året). Avstämningsmöte med bp och fp inför onsdagens kommunstyrelsemöte (även en del frågor vid kommande ksau togs upp). Till optikern för ögontest (trots att jag ser så bra... det visar sig att jag till min förvåning behöver glasögon...)


Onsdag 4/2

Näringslivsbolagets frukostmöte ute i Företagsbyn. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande och jag hade gått med på att träffa Torekovs byaråd innan för information angående deras alternativ om räddningstjänsten, som drog ut lite på tiden, men vi kunde i alla fall vara med och mingla lite på slutet. Till kontoret och fick gjort en del saker som legat en längre tid (bl a svar till NST angående avgifterna för delårsboende, skrev förra veckobrevet, gick igenom protokollet till demokratiberedningen) plus att jag ringde en kille på SKL ang. frågan om det över huvud taget är juridiskt möjligt för oss att basera vår kommunala kärnverksamhet på insamlade pengar. Till min förvåning är det, enligt den personen jag pratade med, det... Lite svårt att hantera på kort varsel, så det resulterade i att vi på eftermiddagen i kommunstyrelsen beslutade att utreda frågan. Efter lunch kommunstyrelse. Information om Hedhusets reningsverk (både av personal från Båstad och Laholm) och lite ang. läget om Svenstad. Verksamhetsberättelser från samhällsbyggnadsnämnden och kommunledningskontoret. Inga direkta överraskningar i övrigt, utöver utredningsyrkandet. Efter kommunstyrelsen möte med ordförande i bildningsnämnden och Montessori inför möte som de skulle ha med ekonomerna på fredag. På kvällen en del samtal från NST (ovanligt).


Torsdag 5/2

Lokalstyrelsemöte SEB. Till Lund för Kommunförbundets Skånes Välfärdskonferens (tack vare Örkelljunga och Östra Göinge hade vi tre representanter från Båstad). Intressanta föredrag från bl a Jan Eliasson, Bengt Westerberg, Maria Larsson och en tankeläsare under torsdagen. Programmet avslutades strax efter kl 18:00 och sedan var det samling för middag 19:30. Pratade en del med bl a kommunalrådet i Örkelljunga och folk från Helsingborg. Efter middagen bra träff med Båstad-gänget innan sängdags!


Fredag 6/2

Fortsatt konferens. Denna dag med bl a KG Hammar, Lena Adelson Liljeroth, Carin Götbladh och Per Borg. Från Lund vid kl 15:00. Till Båstad för att hämta mitt livs första glasögon... Aktieklubbsmöte på kvällen.


Lördag 7/2

Träff med Mjölbys kommunstyrelseordförande. Initierat av vår t f turistchef som ju delar sin tjänst mellan Båstad och Mjölby. Intressant - vi kan nog ha nytta av en del informationsutbyte. I övrigt inte något jobbrelaterat, umgicks med mina föräldrar som är uppe och åt säsongens första semla (om nu någon är intresserad av det).


Söndag 8/2

Bl a handlingarna till morgondagens och tisdagens möte ang. bokslutet 2008. Inte så kul läsning: Båstads kommun gick -9,4 mkr. Om vi fördelar det på tre år enligt balanskravet innebär det att 2009 kommer att belastas med dryga 3,1 mkr ytterligare (och nästa skatteintäktsprognos från SKL kommer den 19/2...). Känns tungt ekonomiskt för tillfället. Förberedelse av presentation räddningstjänsten på tisdag. Och en liten joggingtur i snömodden (för att avreagera mig lite).


Trevlig fortsatt söndag!


Hälsningar

Anette


Veckobrev 2009-05

Hej!

Bättre sent än aldrig... Nu har året dragit igång ordentligt, det är full fart!


Måndag 26/1

Framtagande av kallelsen till kommunstyrelsen 4/2. Lite mail och samtal. Kollade upp Region Skånes arvodesbestämmelser. Bokade resa till Stockholm 1-2 februari. Förberedelser inför valberedningsmöte Kommuninvest. Ängelholms förra kommunalråd kom förbi, bollade lite med honom innan till Rotary-lunch. På eftermiddagen möte med revisionens ordförande. Justerade protokollet för kommunstyrelsens arbetsutskott. En (ovanlig) ledig måndag kväll.


Tisdag 27/1

Telefonmöte med Kommuninvests valberedning (hemifrån). Till kontoret. Förberedde presentation till kvällens möte med Byggnads Båstad-sektion. Förberedde mig även till eftermiddagens möte med Båstadhem. Efter lunch första möte med den nya ledningsgruppen (som drar igång efter beslut i Framtidsgruppen): kommunstyrelsens arbetsutskott, nämndsordförande, kommunchef och förvaltningschefer träffas. Vi gick denna gång igenom kommunens ekonomi (2008 och 2009) samt hur vi ska arbeta framöver. I anslutning möte med Båstadhem (angående ägarstyrning, kommande revidering av dokument samt uppföljning av vårt förra möte i augusti). I anslutning möte med ett gäng entreprenörer som vill dra igång en spännande verksamhet (mer om det när det är mer officiellt). På kvällen till Enehall och en timmes dragning (typ Vad händer i Båstad) och en bra diskussion med Byggnads trevliga Båstad-gäng.


Onsdag 28/1

På förmiddagen förberedde jag mig inför kvällens kommunfullmäktige. Skrev ett insändar-svar till NST om översvämningar i Förslöv. Förberedde mig inför möte med Länsstyrelsen. De kom vid lunch som vi åt tillsammans och sedan satt vi fram till ca 15:30 och diskuterade yttrande till olika planer vi har på gång och hur vi kan samarbeta bättre. På kvällen extra kommunstyrelsemöte ang. bildningsnämndens reglemente och yttrande angående att vårt beslut tyvärr rivs upp angående avgifter till delårsboende. I anslutning kommunfullmäktige (bra information från näringslivsbolag och konsumentrådgivare).


Torsdag 29/1

Började dagen med att testa medicinsk yoga i Torekov - mycket bra för mig (hoppas jag lyckas ta mig dit fler gånger...). Skrev svar till ett kommande turistmagasin där jag fått några intressanta frågor. Lite andra samtal och mail. Efter lunch möte med engagerad kommuninvånare i Hemmeslöv angående dagvatten. Möte demokratiberedning.


Fredag 30/1

Direkt till Erikslund för styrelsemöte Skåne Nordväst. Bl a beslut om deltagare i det s k Framtidsforum (ca 60 personer från politik, näringsliv och utbildning som ska träffas ca 1 gång per termin och diskutera frågor i regionen) och information om NSR och infrastruktur. Efter lunch möte med arbetsförmedlingen och Ängelholms kommun om nuvarande läge (vi har en öppen arbetslöshet i Båstad på 2,4 % i december 2008, en ökning med 0,5% sedan december 2007). Inom polisen och beställde ett "EU-pass" (vad smidigt det går!).


Lördag 31/1 - söndag 1/2

Ledig lördag med klippning i Hallavara (härligt!). På söndagen justeringar i presentation till måndagen och på eftermiddagen flyg till Stockholm. Mer om det i nästa veckobrev!


Hälsningar

Anette


Veckobrev 2009-04

Hej!


Måndag 19/1

Avstämning med min ersättare i Demokratiberedningen. Genomgång med ansvarige för kansliet angående veckans handlingar till kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) som tyvärr saknade ett flertal handlingar, som fick kompletteras. Diverse mail (SKL-styrelsens dagordning till alla gruppledare i Skåne, påminnelse till tisdagens ordförandeträff m m) och skrev veckobrev. Möte med revisionen ang. internkontroll. Rotary-lunch på Fontänhuset (alltid intressant!). Genomgång anteckningar från Demokratiberedningen. Fick igång min nya mobiltelefon (har haft sådana problem med den förra, nu ser jag fram emot en mobiltelefon där jag kan svara när det ringer...). Kort avstämning med kommunchefen. På kvällen kretsstyrelse.


Tisdag 20/1

Ordförandeträff (genomgång av det som är på gång i nämnderna. Lite ekonomi 2008 och 2009.) Avstämningsmöte m-bp-fp inför onsdagens ksau. Förberedde bl a yrkanden vad gäller revidering av investeringsbudgeten 2009 samt hur vi ska tackla ekonomin 2009-2010 men konstaterar även att det blir en del återremisser p g a för dåligt underlag (se 19/1). Efter lunch möte med våra två kommunala bolag (Butab och Båstadhem), revisionen och kommunstyrelsens presidium. Genomgång av relationen kommunen - bolagen samt vad som kan förbättras, framförallt nämndes en tydligare ägarstyrning (företagspolicy-ägardirektiv-affärsplan) samt rutiner för regelbundna träffar (rutiner för beslut och återkoppling ses som en intern-kommunal fråga). I anslutning möte med enbart Butab (revisionen och kommunstyrelsens presidium). Justering av kommunstyrelsens protokoll.


Onsdag 21/1

Kommunstyrelsens arbetsutskott från 8:30 (bl a information från Beredningen för tillväxt och hälsa, beslut: inriktningsbeslut utbyggnaden av reningsverket Hedhuset (mycket pengar men vi har inget alternativ. Vi har även höjt antalet personer för Båstad eftersom vi vill undvika en utbyggnad av Burensvik - nu finns möjlighet att flytta över Grevie till Hedhuset. Det blir lite dyrare men blir ändå billigare än utbyggnad Torekov alternativt ett helt nytt reningsverk), räddningstjänsten - enligt gruppbeslut - översyn av vissa styrdokument, samverkanskontor med Försäkringskassan, revidering reglemente Bildningsnämnden och en del motioner). Klara till lunch. Efter lunch avstämningsmöte med kommunchefen. På eftermiddagen till Stockholm (läste styrelsehandlingar på planet) och Sveriges Kommuner och Landsting. På kvällen informationsmöte med Bo Lundgren (från Riksgälden, om dagens läge). I anslutning middag med den moderata gruppen.


Torsdag 22/1

Gruppmöte med moderata gruppen. Genomgång av samtliga beredningars och styrelsens ärenden. Speciell dragning av mig eftersom vi diskuterar första steget i den slutrapport som "min" beredning, Programberedningen för Välfärdsfinansiering, ska komma med i höst och vissa saker måste förankras. Läste färdigt styrelsehandlingarna. Efter lunch möte i programberedningen. Bl a en kille från Försäkringskassan där och presenterade två pm, ett om äldres utträde från arbetsmarknaden (sista åren konstant vid 63,1 års ålder) och ett om hur det ser ut i olika länder med frivilliga och ofrivilliga försäkringar inom sjukvård och äldreomsorg (bägge två intressanta!). På kvällen var styrelsen inbjuden av Landstinget i Västerbotten till Västerbotten-buffé på Grand Hotel. Helt fantastiskt gott!


Fredag 23/1

Gruppmöte moderaterna från kl 8:00, från kl 9:00 hela Alliansen och sedan styrelsemöte kl 10:00. Efter lunch till Bromma och, efter viss väntetid, med Kullaflyg till Ängelholm. Hemma vid 16:00 och då hade mina föräldrar kommit upp från Bonn - så lite social tillvaro på kvällen.


Lördag 24/1 och söndag 25/1

Tack och lov inga åtaganden eftersom jag blev ordentligt förkyld... Halvkass på lördag och heldålig söndag. Svarade bara på en del mail och kollade av facebook...


Hälsningar

Anette


Veckobrev 2009-02--03

Hej - och God fortsättning!

Det var ett tag sedan - men så kan det bli över långhelger! Hoppas Ni alla haft en skön ledighet och nu är på hugget inför 2009. Det väntar en del utmaningar...!


Torsdag 8/1

Kom ikapp med mail, telefonsamtal samt kontakter på kontoret. Påbörjade förberedelser inför måndagens Rotary-möte (om Vad som händer i Båstad 2009).


Fredag 9/1

Presentationen till Rotary färdigställd. Genomgång av kommunstyrelsehandlingarna. Demokratiberedning (möte två i den av kommunfullmäktige valda konstellationen. Intressant diskussion kring en alternativ politisk organisation. För- och nackdelar mot nuvarande traditionella organisation). Tittade på kvällen förbi på After Work på Sand.


Måndag 12/1

Handlingar till kommunstyrelsens arbetsutskott 21/1 gås igenom. Träff med chefen för Administrationen om det ekonomiska läget i kommunen 2009. Lunchen på Rotary med anslutande föredrag. På kvällen möte inom m-bp-fp med räddningschefen angående förslaget till ny räddningsorganisation med anledning av besparingskravet på 1 mkr. I anslutning gruppmöte med bl a kommunstyrelselistan, information från övriga nämnder och styrelser, förfrågan om Kvarteret Idyllen samt beslut om räddningstjänsorganisationen.


Tisdag 13/1

Träff med arrangören av ungdoms-SM i segling 2008 om vad som är på gång inom segling i Region Skåne framöver. Samtal och mail. Efter lunch avstämning med kommunchef och kommunstyrelsens presidium (kommunstyrelsens chefer var med liksom den nye tekniske chefen). I anslutning avstämning m-bp-fp inför onsdagens kommunstyrelse. Diskussion om vissa frågor så uppskjutning av dem till fredagens m-bp-fp-möte.


Onsdag 14/1

Direkt till Helsingborg för ägarsamråd gällande NSR. Efter lunch årets första kommunstyrelse. Information om ekonomin 2009 (tyvärr relativt dystra prognoser) samt från ett tjänstemannabesök i Mielno i Polen (en ort som ligger vid kusten med knappa 5 000 invånare på vintern och över 150 000 på sommaren...). I övrigt bl a en detaljplan med villor i Västra Karup och utställning av detaljplan Boarp samt parkeringsavgifter och beslut om att lägga ut kommunal verksamhet på entreprenad.


Torsdag 15/1

Samtal och mail. Till Helsingborg och träff med samtliga kommuner mellan Göteborg-Malmö ang. utbyggnaden av dubbelspår på Västkustbanan. Det finns fem delar som ännu ej är utbyggda, varav Hallandsåstunneln är en. Det är nödvändigt att ligga på beslutsfattare att även övriga delprojekt tas tag i - underlagen beräknas fastställas i april så vi har i praktiken februari - mars på oss.


Fredag 16/1

Träff på Hedhuset (vårt gemensamma reningsverk med Laholm). Styrgruppsarbetet fortgår, beslut kommer upp på nästa kommunstyrelse om att gå vidare i processen. I anslutning avrapportering från det arbete om utvidgat samarbete inom räddningstjänsten Laholm-Båstad (på administrativ nivå). Efter lunch träff med boende för besiktning av Kvarteret Idyllen. Därefter möte m-bp-fp där vi beslutade om räddningstjänsten samt diskuterade ekonomin och hur vi ska gå vidare.


Lördag 17/1 - söndag 18/1

Läsa, läsa, läsa. Hann inte med allt men tillbringade hela helgen (med avbrott för promenader...) med att läsa handlingarna till kommunstyrelsens arbetsutskott samt till programberedningen för välfärdsfinansieringen (möte på torsdag och innan dess ska jag hålla i en dragning i den moderata gruppen, så jag gjorde även en presentation till dess. Färdigt söndag kväll 19:30...). Hann inte med styrelsehandlingarna till SKL, de får jag försöka klämma in i veckan.


Och så är nästa vecka igång igen!

Hälsningar

Anette


hits