Gott Nytt År!

Det är alltid spännande med ett nytt år! Samtidigt ett bra tillfälle att stanna upp och reflektera över det man håller på med. Hade tidigare en känsla av att 2009 skulle bli något av ett mellanår - men det tror jag inte längre. Inte bara de tuffare ekonomiska tiderna utgör en utmaning även för oss i kommunerna, det är även ett valår (EU-parlamentet) och dessutom kommer Sverige att vara ordförande i EU under det andra halvåret. Det sistnämnda är väldigt spännande och jag tror vi kommer att märka av det även i kommunerna. 

Kan även glädjas åt rubrikerna idag om att (även!) Alliansregeringens utnämningspolitik levererar det man lovat - i motsats till tidigare s-regeringar utnämns nu personal av båda könen som även motsvarar den faktiska representationen av utlandsfödda i Sverige. Åter ett exempel på att den skrämseltaktik vänstern kör med är just det: skrämsel, som inte motsvaras av sanning. 

Annars är det härligt med lediga dagar! Tar det lugnt, läser (håller på med Carsten Jensens "Vi, de drunknade" - den är verkligen bra! Ett århundrade ur perspektivet av invånarna i en liten dansk ort - liknande Torekov - under åren 1848-1945), har producerat en fotobok av digitala bilder från 2004 (avvaktar resultatet innan jag tar tag i övriga år) och är ute med hunden i dagsljus (i motsats till det mörker man annars befinner sig i från november till februari). 

Önskar Er alla trogna läsare ett riktigt Gott Nytt År!

Veckobrev 2008-51--52

Hej!

 

Vill passa på att önska alla en God Jul och ett riktigt Gott Nytt År (så här i början så att jag fångar även dem som inte läser till slutet)! 2008 har varit rätt tufft - jag tänker främst på de planer vi efter långbänk fått igenom under året - och 2009 ser också ut att bli mer ansträngande än vi hade kunnat ana (främst p g a ekonomin). Så det gäller att vi har ett fortsatt gott samarbete. Det är viktigt att det poilitiska arbetet är utmanande, spännande men även roligt!


Måndag 15/12

Träff med representanter från SPF (pensionärsföreningen). Diskuterade Trollbäcken - detaljplanen för seniorbostäderna är nu ute på samråd. I anslutning skissade jag på det yttrande över den detaljplanen som den moderata plangruppen - efter samråd med hela kommunfullmäktigegruppen - skickar in från moderaterna. Började förberedelserna inför onsdagens kommunfullmäktige. Lunch på Rotary och i anslutning årets tandläkarbesök. Senare träff med två företagare som vill expandera i Hemmeslöv, delvis i strid med kommunens expansiva planer på bostäder i området. På kvällen förberedelser inför fredagens möte med Kommuninvests valberedning.


Tisdag 16/12

Ordförandeträff med nämndsordförande och ersättare för kommunstyrelsens viceordförande (p g a sjukdom). Avstämning av det som är på gång i samtliga nämnder. Passade på att skriva på kommunens julkort. Efteråt avstämningsmöte med Bjäre Kraft (Samarbetet fungerar mycket bra mellan kommunen och Bjäre Kraft vilket betyder att vi kommit längre än de flesta kommuner på detta område: alla har bredband så nu är vi på väg mot fiberoptik som alltså är nästa generation). Julbord med Bjäre Kraft (årets enda för min del - så uppdraget kanske inte är så "flashigt" som många tror...!). Avstämningsmöte med bp och fp inför onsdagens möten. Uppvaktning av Hotel Skansens vd som fyllde 50.


Onsdag 17/12

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Bl a information från vår representant i styrelsen till det gemensamma VA-bolaget. Annars revidering av reglementen p g a överföring av individ- och familjeomsorg (IFO) från socialnämnden till bildningsnämnden, antagande av detaljplan (bostäder i V Karup), beslut om utställning av detaljplanen Boarp och en del avgifter. Färdiga strax efter lunch. Förberedelser inför kvällens kommunfullmäktige. Hämtade hunden och kort promenad innan det extra kommunstyrelsemötet vi hade, dels p g a ovan nämnda reglementen men även för att själva beslutet om överföringen av IFO blivit försenat p g a MBL-förhandlingar som dragit ut på tiden. Extra kommunstyrelse kl 17:00. Förmöte med moderata gruppen innan (tidigt) kommunfullmäktige som var relativt kort. Trevlig utdelning av årets miljöpris! I anslutning julavslutning med god mat (viss budgetvariant p g a de ekonomiska tiderna), glatt sällskap och rolig underhållning (revy-gänget).


Torsdag 18/12

Intressant företagsbesök hos mäklare JA Jacobsson i Torekov. Justerade samrådsyttrande DP Trollbäcken efter synpunkter från moderata plangruppen och ut till övriga i kommunfullmäktigegruppen. Sammanfattade det vi åstadkommit under 2008 och skickade ut till ordförande i nämnder, bp- och fp-representant. De får möjlighet att komplettera innan vi skickar ut det till övriga i våra tre partigrupper. Det är mycket som händer under ett år - och väldigt nyttigt att gå igenom det utifrån vår politiska plattform som vi tog fram i början av mandatperioden (den råkar - av ren tillfällighet - bestå av exakt 100 punkter!). I anslutning möte med demokratiberedningen - första gången alla som officiellt valts in träffades. Genomgång av arbetsformer och diskussion. Tyvärr var tjänstemannen som förberett dragning sjuk, men vi hann ändå med en del och bestämde täta möten att dra igång redan i början av 2009.


Fredag 19/12

Upp tidigt och flyg till Stockholm. Sitter i valberedningen för kommuners och landstings egen "bank", Kommuninvest. Sedan drygt ett år är jag ordförande. Vi försöker träffas bara en gång fysiskt och kör sedan övriga möten per telefon eftersom vi kommer från hela landet. Vid fredagens möte kunde tyvärr varken ordförande i den ekonomiska föreningen eller i bolaget delta för avrapportering men vi hade inne två personer som gick igenom en valberednings arbete och den utvärdering som varje styrelse gör/borde göra. Vi gick igenom årets arbete och tog en del beslut (typ: kontakta alla sittande för att fråga om de vill fortsätta). Vi räknar inte med stora förändringar till nästa års stämma, det är ju rätt turbulenta tider. Dessutom förändrades en del vid årets stämma så att det behöver sätta sig. Hem med 15-maskinen.


Lördag 20/12 - söndag 21/12

Storstädning (självklart relativt....), tvätt och annat som hör årstiden till.


Måndag 22/12

Halvdag med mail. Möte med en i personalen. Samt med Märta Måås Fjätterström (spännande inför sommarens projekt med danska drottningen!). Efter justering av kommunstyrelsens arbetsutskotts protokoll vigsel i kommunhuset (roligt uppdrag!). På kvällen träff med mina två adepter (som går utbildningen Framtidens Ledare på de två platser som Båstad erbjöds av Helsingborgs-moderaterna). Bra avslutning av säsongen!


Tisdag 23/12

Vigsel - extra kul när det är någon man känner!


Hoppas, som skrivet ovan, att Ni får en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Vi behöver nog alla vila upp oss lite och samla krafter - konjunkturläget slår hårt så vi får vara beredda på en del utmaningar! Men jag hoppas på ett gott samarbete under 2009 och ser fram emot det vi kommer att åstadkomma även nästa år!


Julhälsningar

Anette


hits