På gång i politiken

Vilka politiska frågor är på gång för tillfället?

1. Samarbetsavtalet med NSR som ska sägas upp innan årsskiftet - om det ska sägas upp. Det är inte självklart (även om det kanske borde vara det?) och en komplex fråga rent juridiskt, samtidigt något att diskutera med de fem andra kommunerna som är delägare.

2. Nämndsberedningen. Partierna träffas och diskuterar hur vi tycker att kommunens organisation ska se ut i nästa mandatperiod, både förvaltning och politisk. Även arvoden, antal ledamöter i nämnder och styrelser ska beslutas. Det är intressanta diskussioner - och det finns egentligen inte rätt eller fel. Detta är viktiga frågor som måste hänga ihop och bilda en bra helhet. Samtidigt är det frågor som över huvudtaget inte uppmärksammas utanför partierna.

För övrigt förbereder jag mig inför en dragning av "Moderat feminism?" för några kollegor på fredag (kul!). Egentligen handlar det om feminism men det är ett föredrag som jag då och då kör på moderata utbildningar, därav adjektivet. Det blir ofta lite diskussion eftersom det inte är alltid man i Sverige kopplar ihop feminism med borgerliga. Jag tycker inte det är något konstigt att vara både moderat och feminist.

En dag med möten...

Trots att det varit det ena mötet efter det andra har det ändå varit en omväxlande dag. Efter ett kort budget- och bokslutsmöte (den ekonomiska prognosen för 2005 ser bra ut) var det dags för ksau (kommunstyrelsens arbetsutskott). Jag har varit med några få gånger tidigare under mandatperioden men nu är det lite mer på allvar. Lars E och jag hade gått igenom ärendena vilket kändes tryggt. Det är riktigt roligt att sitta med fyra andra, från olika partier, och (mestadels) resonera sig fram till bra lösningar. Det är lite annorlunda än i t ex kommunfullmäktige.

Några ideologiska diskussioner får man dock unna sig! Själv har jag lite svårt för att vi säljer ut en del fastigheter billigt till vårt kommunala bostadsbolag. Så det gick jag emot. (Det hjälpte inte, jag var ensam.) I min värld skulle vi ha fler som byggde hyreslägenheter i Båstad om Båstadhem hade samma villkor som andra aktörer. Dessutom känns det som om kommuninvånarna luras på pengar... Men de övriga partierna håller inte med.

Vi gick även igenom kommunstyrelsens delegationsordning (nyttigt), diskuterade lite om Hemmeslöv och tennis.

Och på kvällen hade moderaterna arrangerat ett möte där Hotell Skansen och Båstads Hamn fick presentera sig och sina planer, därutöver fick folk lära känna mig lite (som blivande kommunalråd). Vi var ca 100 personer! Kul! Och bra att veta att det finns potential - om bara programmet är intressant!Läsning

Kunde knappt lägga ifrån mig boken om "Maktspel, rollspel, övertygelse - politiken i praktiken" (se även gårdagens blogg)... Så nu är den läst! Den var verkligen bra, både tänkvärd och konkret. Ren allmänbildning egentligen men även användbar som handbok för oss fritidspolitiker. Jag kommer framöver att slå upp i den då och då, framförallt när det gäller roller, mål, makt, omvärldsanalys och förändringsarbete. D v s ganska ofta!

Det har varit en riktigt skön söndag! Tyvärr är hunden inte riktigt pigg så det blir kortare promenader än vanligt. Å andra sidan innebär det mer tid för annat. Hann läsa igenom KSAU-handlingarna (kommunstyrelsens arbetsutskott) inför morgondagen ordentligt, vilket känns bra. Det ska bli spännande, förresten. Jag har visserligen tjänstgjort någon enstaka gång tidigare men detta blir första mötet jag går in där det är tänkt att jag ska vara med även vid nästkommande möte (så att säga).
 
Har även tvättat några maskiner och sett en bra film (Broderier, fransk film). Resten av kvällen går till lite sudoku och min deckare.... Bra uppladdning inför kommande vecka. Ska nu bara slå pappa en signal (Fars Dag).

Statistik och roller

Hemkommen från Stockholm och två dagar med m-kvinnornas råd är det himla skönt att sjunka ner i soffan med en film och ett glas vin! Hunden ligger vid mina fötter och knaprar på sitt märgben (trots bantning...).

Senaste nytt angående Båstads "vildar": av de fyra vi haft denna mandatperiod har en lämnat politiken, en har bildat ett nytt parti (SPI) och två har nu tillkännagivit att de går med i fp... Det är inte lätt att inte vara med i ett parti i praktisk politik.

Dagens deppiga statistik hittade jag i Aftonbladet: där visas diagram med statistik från SCB om fördelningen av tid som mamma respektive pappa i genomsnitt tillbringar med barnen varje dag. Exempel: "samtalar med barnen": mamma 21 min, pappa två (2!) minuter. "Ser till och hjälper barnet": mamma i genomsnitt 58 min, pappa 18 min...

Dessutom en artikel där en pappaledig journalist i detalj beskriver hur han fångar upp bajs från sin blöjfria dotter, att han hellre varit kändis och att han längtar bort. Jaha. Är det ett försök att förklara statistiken?

Har börjat skumma i boken "Maktspel, rollspel, övertygelse - politiken i praktiken" (Åhlström, Hillman Pinheiro) som kom idag (köpt på nätet) och jag ser verkligen fram emot att läsa den i helgen!
 
För övrigt fortsatt spännande i Tyskland!

hits