Fortsatt budget...

Tack för Din kommentar, Janne! Det där med prioteringar är det allra svåraste. Hade det funnits pengar till allt man vill göra hade det inte varit något problem alls med budgeten. Vi har ganska bra budgetdisciplin i Båstad. I år finns förresten inget alternativ, det finns ingen gömd pott med pengar att ta ur. Det är också bra att vi hade ett överskott förra året så vi slipper täcka upp ett gammalt underskott.

Var på BRÅ-konferens (brottsförebyggande rådet) i Stockholm torsdag och fredag. Brottsförebyggande arbete är oerhört viktigt för att våra invånare ska känna sig trygga. Båstad var en av de första kommunerna i Sverige som startade ett lokalt BRÅ. Flera städer har kommit långt och det är viktigt att utbyta erfarenheter och lära av andra. En god erfarenhet var att lägga boule-banor intill BMX-bana (det senare diskuteras i budgeten inför 2007). Bra sätt att få till umgänge över generationerna.

Onsdagen var en rekord-mötesdag: 8:00-20:00 med kort fika på förmiddagen och lunch. Man är mycket mör efter en sådan dag (och därför satte jag mig inte och skrev blogg när jag kom hem). Det var budgetuppföljning 2006 (ser 1 MSEK bättre ut än för en månad sen, dock fortfarande minus) och kommunstyrelsens arbetsutskott på förmiddagen. På eftermiddagen arbetsmöte med koalitionspartner fp och c, möte med ekonomichefen och sedan budgetmangling i treklövern.

I helgen är det en företagsmässa på Drivan. Den är arrangerad av två duktiga studenter som ett projektarbete till Båstads Privata gymnasium och temat är ledarskap. Jättebra arbete - och jag hoppas på uppföljning nästa år, med än fler utställare och besökare! Jag fick klippa mitt första band vid invigningen :-)).

Under veckan som kommer måste vi i majoriteten få ihop budgeten.

Idag är det tvätt, strykning och ogräs som gäller - utöver de vanliga hundpromenaderna.

Budgetarbete och annat

Pustar ut efter två heldagar med budgetmöten. Positivt är att vi har lite mer tid på oss än vad jag trodde (budgetberedningen bereder direkt till kommunstyrelsen, utan att gå via arbetsutskottet). Vet inte riktigt vad det innebär eftersom vi protokollerar redan den 17/5 - men det kommer jag att lära mig. Nästa  kommunstyrelse är den 7/6 (vilket betyder att dokumenten ska vara inne i slutet av maj).

Negativt är att det inte blir så lätt att få ihop budgeten. Varje nämnd har goda argument och försvarar sina önskemål med all energi. Så efter varje enskilt möte är man helt inne att det är ju helt klart att just DE ska få pengarna. Tills nästa möte... Vi får vara ett gäng som försöker lyfta oss och inta helikopterperspektivet.

Om jag lämnar budgetarbetet så kom Svenskt Näringslivs ranking som ett tråkigt inlägg. Åter har vi hamnat på en relativt låg nivå (107:e plats av Sveriges 290 kommuner. Förra året låg vi på 109:e). Eftersom de delar vi är sämst på är attityderna från politiker och tjänstemän är detta något vi arbetar med - för vi tar rankingen på stort allvar och vill verkligen se till att bättra oss framöver. Det finns en hel del positiva delar också och dom gläds vi verkligen över.

I går kom mina biljetter till fotbolls-VM! Det ska bli jättekul! Har skjutit på resbokning eftersom det är så himla mycket på gång och jag har helt enkelt inte ids - men efter att ha sett filmen Goal! och fått biljetterna i handen kan jag knappt bärga mig! Så nu får jag väl ta tag i saken...

Förra söndagen bytte jag däck. Var sent ute med mina vinterdäck men med pappas hjälp gick det faktiskt överraskande bra (erkänner dock att han gjorde det mesta...). Positivt att ens se "göra-det-själv" som ett alternativ till nästa gång det är dags!

Solsken, ungdom och budget (igen)

För min del skulle vi gärna ha ett sådant väder som nu fram till oktober - mindre variationer är ok, liksom skurar nattetid. Det är otroligt vilken skillnad det har på humöret och energin!

I fredags hade jag besök av Båstads MUF-ordförande, Mattias Andersson, för en allmän avstämning och av två skolelever som intervjuade mig om Musteriet. Jättekul att sådant också ingår i uppdraget som ks-ordförande! Som de flesta vanliga anställda har jag då och då, speciellt sommartid, avundats lärare deras långa sommarlov. Nu undrar jag om jag inte istället avundas dem den dagliga kontakten med kommande generationer... Lite "aliens" är de allt - men det är det som är det roliga!

Vi hade även ordförandeträff - vilket i fredags råkade resultera i en enbart kvinnlig runda :-)! Tror det är speciellt för Båstad, faktiskt. Övriga möten gällde avstämning mellan Barn- och utbildningsnämnden, Socialnämnden, Kultur- & fritidsnämnen och polis liksom information om testning av kompetenskonto för kommunens anställda.

Idag har jag tagit fram en översikt över de önskemål som kommit från nämnderna inför 2007 vad gäller drift och investeringar. Ska utgå från den och justera/komplettera den efter morgondagens och tisdagens budgetmöte - sen har vi ett bra diskussionsunderlag till onsdagkvällens treklövermöte m-c-fp. Som tidigare skrivet är tiden kort, så det gäller att vi snabbt kommer överens.

Du har helt rätt, Christina. Vi för diskussioner om vad kommunen ska göra och vad som är individens egna ansvar. Även möjligheten att lägga ut kommunala verksamheter på entreprenad utreds för tillfället. Där har vi insett att vi behöver veta mer exakt vad kommunen gör för att över huvudtaget ha beställarkompetens. Det får bli ett första steg att kartlägga detta. Så det händer en del bakom kulisserna även om det kanske inte märks ute...  


Nya medlemmar och diverse frestelser

Kom nyss hem från ett möte med nya medlemmar - det var verkligen en jättetrevlig kväll. Kul att så många människor väljer att engagera sig - mer eller mindre. Också nyttigt att få en genomgång av varje nämnd och de viktigaste frågorna de sysslar med just nu, även för oss som varit medlemmar ett tag.

Även resten av dagen har varit intressant. Fick imorse ett samtal från en kille som hade flera konstruktiva förslag på vad kommunen borde göra för att locka till sig fler barnfamiljer (apropå artikeln om den relativt höga andelen pensionärer). Kul när folk tar sig tid att ringa och prata.

Var på företagsbesök hos Bjäre Kraft tillsammans med kommunchefen Tomas Rikse och deltidskommunalrådet Christian Nilsson. Vilken fantastisk service de erbjuder. Som kommuninvånare känner jag mig lite bortskämd vad gäller själva elen (det fungerar ju mycket bra sedan länge) - däremot är bredband till alla kommuninvånare och fibersatsningar i nya bostadsområden faktiskt något som skiljer oss från andra småkommuner. Blev själv sugen på fiber men det lär dröja innan jag får tillgång där jag bor...

BUN hade arrangerat en inspirationsdag med olika föreläsare från kommun och näringsliv. Vi lever verkligen upp till begreppet "Utbildningskommun Båstad" - och mer är på gång! Inte minst privata satsningar: den nya KY-utbildningen Sports Marketing skulle jag själv gärna söka till!


Mötesdag

Har funderat lite på vad jag ska skriva om, just för att få till det där med vardagen. Skrev tidigare om att jag sitter mycket i möten. Steg två är kanske att gå in på vad mötena handlar om, när det är möjligt. Å andra sidan är det kanske inte så intressant.

Var med på KUR:s (kommunala ungdomsrådet) uppstartsmöte förra veckan. Satt bl a i grupper och diskuterade olika frågor de kan driva. Jag försökte att beskriva kommunstyrelsens område på ett så spännande sätt som möjligt (exempel: "vill McDonald´s eller andra stora företag komma till Båstad är det oss de kontaktar"...). Diskussionen som följde var kul - tyckte jag. I pausen fick jag frågan hur jag orkar hålla på i sådana tråkiga möten. Jaha. (De skulle bara veta hur spännande den eftermiddagen var för mig...)

Idag var det styrelsemöte med Båstad Turism, avstämningsmöte med Banverket och kommunstyrelse. Och ikväll en, ovanligt, ledig kväll. Så jag klarar av lite telefonsamtal och mail...


Årets höjdpunkt?

Från och med nästa måndag 8/5 drar "säsongen" igång: nu ska vi få ihop budgeten inför 2007. Beslut fattas i kommunfullmäktige den 28/6 vilket innebär att den ska vara klar till kommunstyrelsen den 7/6 (= i arbetsutskottet senast 24/5... = i handlingarna för utskick 15/5.... Det betyder att vi egentligen bara har en vecka på oss! Hur sjutton ska det gå till?)

I år blir det extra besvärligt (fast det kanske man säger varje år?). Dels ligger vi på underskott i årets budget, vilket inte är det bästa utgångsläget, och dels verkar nämnderna vara ovanligt på hugget i år och begär relativt stora summor pengar.

Även om Båstad är en ganska liten kommun med drygt 14.000 invånare så är det ändå en fördelning av dryga 500 MSEK mellan nämnder och kommunstyrelse vi pratar om. Det är mycket pengar - samtidigt är det många uppgifter som utförs av kommunen, inte minst i form av vård, skola och omsorg. Det är verksamheter som direkt påverkar och berör våra invånare.

hits