Uppmärksammat möte

Jag var lite optimistisk sist jag skrev - gav upp kl 21:30... Men delar av onsdagen var vikt för fortsättningen och det fick räcka. Har förgäves försökt logga in några gånger sedan i måndags men tyvärr har det varit något strul med denna sidan.

Nåväl, det gick väl efter omständigheterna bra i onsdags. Rätt låg nivå av oppositionspolitik med återremissen vad gäller golfbanan - men det var inte helt oväntat (tyvärr har det hänt flera gånger det senaste året). Hade innan förankrat hos fullmäktiges ordförande att han var beredd att kalla till ett extra möte om detta skulle hända. Så nu får vi "glädjen", och kommuninvånarna tyvärr kostnaden, att träffas en extra gång för att avsluta frågan. Hoppas jag!

Veckan bjöd på en del möten som anknyter till samarbete med andra kommuner i nordväst Skåne (styrgrupp för eventuellt gemensamt VA-driftsbolag samt arbetsgrupp som arbetar fram ett remissvar vad gäller infrastruktur). I övrigt styrdes den av fullmäktigemötet med förberedelser och en del intervjuer efteråt. Torsdags kväll tillbringade vi i koalitionen med att gå igenom en del nyheter i budgetprocessen.

I veckan har filmen till den bok jag redan  i januari 2007 tyckte var "årets bästa" haft premiär: Flyga drake. Om filmen är lika bra som boken kommer den att vara fantastisk! För tillfället läser jag en annan bra och lite udda bok, Världens mått av Daniel Kehlmann.

Förberedelser

Onsdagens budgetberedning och kommunstyrelsens arbetsutskott tog, som väntat, hela dagen.

Påsken har fått ta lite plats sedan sist. Speciellt lördag och söndag var sköna dagar - skippade att sätta på datorn (hade dock koll på jobbmailen via mobiltelefonen) och undvek telefoner så gott det gick. Hade gjort upp med mig själv att ta det lugnt under påskhelgen och att satsa helt på måndagen, d v s idag, för diverse uppgifter. Inte minst  till att förbereda mig inför onsdagens kommunfullmäktige. Det är ett speciellt kommunfullmäktige, både för att Påarps golfbana (äntligen) kommer upp till beslut men även p g a de hot som förekommit i samband med denna fråga.

Förberedelserna innebär att gå igenom handlingarna, att förbereda manus och att säkerställa att vi är 13 ledamöter från moderaterna som närvarar på onsdag kväll. Det sista visar sig inte vara det minst arbetsintensiva. P g a påsklovet är flera av våra ledamöter bortresta.  

Har nu kommit en bit på vägen. Ska strax äta en sen lunch för att sedan återgå till förberedelserna. Just nu känns det som om jag var lite överoptimistisk när jag trodde jag skulle klara av det på en dag - men jag har ju delar av tisdagen och onsdagen som reserv... 


Gott betyg

I förmiddags hade vi ett möte angående betygsättningen som Kommunrating vill ge oss efter genomförd genomgång av kommunens ekonomi. I mitten av januari hade vi en utförlig genomgång med politiker och tjänstemän från olika verksamheter i kommunen. Trevligt nog är vi erbjudna en s k Elitlicens eftersom vi uppfyller de kraven som ställs. Vi funderar på det (det har vissa fördelar men även en kostnad).

Sydnytt var idag i Båstad och träffade en del olika personer inför nästa veckas ärende i kommunfullmäktige, detaljplan angående golfbana i Påarp. Bland andra blev jag intervjuad. Det kommer att sändas denna vecka onsdag och torsdag.

Efter lunch och lite andra möten hade vi avstämning inom koalitionen inför morgondagens budgetberedning och kommunstyrelsens arbetsutskott. Det finns en del ärenden som är lite komplicerade - mer om det när de dyker upp till kommunstyrelsen - så det tog lite tid. 

Efter kvällens hundpromenad har jag nu nästan kommit i kapp vad gäller dagens mail (ibland är det rätt mycket som dimper ner som måste besvaras, andra gånger kan man klara sig några dagar). Har dessutom en ovetenskaplig känsla av att jag använt mobiltelefonen mer den senaste veckan än jag gjort under resten av 2008 sammantaget... Hoppas det inte är en trend som håller i sig! Samtidigt är det väldigt praktiskt att i mobilen kunna se vilka mail som dimper ner, så att man kan göra en bedömning om man behöver köra igång datorn när man kommer hem på kvällen.

Tankar kring hoten

Senaste veckan har varit intensiv! Vad gällde hoten (bombhot mot skola och mordhot mot politiker) som kom ut tisdag respektive torsdag så är det i min värld ett sundhetstecken att media bevakar utvecklingen hårt. Samhället måste med alla medel visa att det inte är ett acceptabelt sätt att agera på. Det drabbar enskilda, som oroas, men även samhället. Dels genom att beslut kanske inte fattas på objektiva grunder utan p g a rädslor. Men även för att det på sikt inte blir lättare att rekrytera människor som ställer upp för politiska uppdrag. Och det är inte det lättaste, även utan hotbild.

Jag skulle ha varit i Stockholm onsdag morgon till fredag eftermiddag men justerade mina planer. Åkte upp onsdag kväll (efter att polisen hade blåst faran över ang. skolan) och hem fredag lunch för att hinna med en avstämning på kommunkontoret innan helgen. Och trots att jag hade full koll på samtal och mail via mobilen, och visste att det finns ca 15 möjliga avgångar att ta sig hem igen, var det med en viss oro - och inte alls självklart att - jag lämnade kommunen. (Låter kanske lite löjligt i efterhand, eftersom - tack och lov - ingenting hände.)

Helgen blev lugn, "bara" ksau-handlingarna att läsa på. Aktieklubben träffades hos mig på fredag kväll. Kurserna hade gått ner ordentligt sedan förra gången - men man får inte låta sig dras ner för det. De går säkert upp igen!

Måndagen tillbringades bl a med ett avstämningsmöte med en av kommunens vägföreningar samt på Idéforums årsstämma (där det enhälligt beslutades att lägga ner föreningen). Nu väntar kretsstyrelsen.

Omväxling med bismak

Det är verkligen omväxlingsrikt att vara kommunalråd. Deltog i eftermiddags på en konferens på Halmstad högskola på temat framtida arbetsmarknadsbehov för akademiker tillsammans med kommunens lotssamordnare. Spännande tema med flera intressanta paneldeltagare. På hemvägen får jag ett samtal om att kommunens skola har blivit bombhotad... Fruktansvärt! Det var bara att åka raka vägen till kommunhuset, få lite mer information och sedan kontakta mina kollegor i kommunstyrelsens arbetsutskott.. Vilken människa håller på med sådant!? (Självklart ännu mycket värre om det verkligen skulle verkställas! Då är det dessutom ett enormt resursslöseri.)
 
Igår kväll hade vi det årliga mötet med aktiva från alla tre koalitionspartierna. Eftersom det nu gått ett drygt år sedan nämnder och kommunstyrelse tillträde tog vi tillfället i akt och gick igenom en inventering av vad vi åstadkommit under året. Samt en kort överblick över vad som är på gång under 2008. Det är nyttigt att inventera lite då och då - man har en tendens att leva i nuet och inte riktigt ha klart för sig hur mycket som verkligen händer.

Under gårdagen hade vi ett möte med kommunchefer och kommunstyrelseordföranden i de kommuner som är delägare i NSR (Nordväst Skånes Renhållningsbolag), för kort genomgång var vi står just nu. I övrigt har jag hunnit med en del kortare möten, mail och samtal de senaste två dagarna. Imorgon blir det lite lugnare.

Nya konferenserfarenheter

Det är alltid kul med moderaternas rikskonferens! I år dessutom praktiskt nog i Göteborg (av någon anledning brukar man annars behöva ta sig till någon inlandskommun längre upp i landet - då märker man hur dålig den nationella infrastrukturen är uppbyggd...). Nyttigt med information i form av en mängd intressanta seminarier men även bra att få chans att träffas och pratas lite informellt i olika konstellationer.

För första gången höll jag i ett seminarium (med rubriken "Bättre välfärd och sänkt skatt!?"). Temat hänger ihop med programberedningen om välfärdsfinansieringen hos Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), där vi bl a har uppdraget att väcka debatt. Det gick bra, tror jag. Inte så konstigt, kanske, då det satt kunnigt folk i panelen: Experter från SKL respektive LO (!) samt en högerliberal debattör som provocerade lite. Och deltagarna levde upp till sitt namn.

Idag är det lite vått och grått men middagspromenaden med hunden var ändå härlig. Nu har jag en del att ta igen mailmässigt samt förberedelsemässigt inför den kommande veckan. Det får jag ägna söndagseftermiddagen åt. Förhoppningsvis tar det inte resten av dagen, har påbörjat en bok som verkar spännande som jag gärna skulle ägna lite tid åt.  
 

Ännu en lång dag

Vaknade till säsongens första vinterdag... Solsken i kombination med snötäcke. Väldigt vackert - men inte i mars... Och dessutom lider jag med min (hårt beskurna) lavendel. Typiskt att jag för en gångs skull var lite snabb där.

Har just kommit hem från middagen där de s k 25-åringarna uppvaktades samt Årets medarbetare fick sitt pris. En trevlig tillställning som blev personlig i och med att det lästes upp lite om var och en av de som varit anställda i kommunen i 25 år. Och nomineringarna till Årets medarbetare (en jätteduktig tjej!) samt två andra-placeringar lästes upp (totalt sett var 19 nominerade!). Kommunen har en fantastiskt duktig personal!

Hela dagen tillbringades i möte med Framtidsgruppen. Intressant och inspirerande förmiddag med fokus på omvärlden och omvärldsbevakning medan vi under eftermiddagen genomförde lite grupparbete. Lunchen tillbringade vi från kommunledningen med polisen.

Tyvärr hinns det inte med så mycket mer så mail får vänta till sena kvällen samt bara ett fåtal akuta samtal klaras av. Lite stressande eftersom det är en intensiv heldag imorgon också och det samlar på sig.

Lång dag

Det blev en lång kväll. Ganska brukligt på måndagar då vi brukar ha våra politiska möten. Och måndagarna innan kommunstyrelsen är de möten som är obligatoriska för alla som har uppdrag. Utöver genomgång av KS-listan går vi igenom alla nämnder och styrelser. Ikväll fick vi besök av representanter för Båstad Hamnbolag som visade hur de tänkt sig det kommande toalettbygget.

Dagen var relativt tom på fasta tider. Bra att få en chans att svara på lite mail och rensa upp en del, förra veckan var ganska  intensiv och resten av denna veckan blir det likaså. Hann dock tyvärr inte med allt jag hade tänkt, inte minst p g a bilbesiktning (se nedan). Under dagen har vi (lotssamordnaren, verksamhetsutvecklaren och jag) börjat förbereda oss inför en dragning vi ska ha i nästa vecka i Halmstad högskola.

För övrigt är jag lite chockad över att min bil inte klarade bilbesiktningen utan anmärkning. Den känns fortfarande rätt ny (årgång 2002, vilket kanske inte är så nytt men jag har inte riktigt hängt med...) - men hade ett läckage i en slang. Typiskt att behöva lägga en massa extra tid på att få det fixat.


Tillbaka!

Nu är jag tillbaka - får se hur länge jag får till det denna "bloggperioden"...
 
Det känns som om det är lugnet före stormen. Vi är nu, efter många år, inne i sista (kommunala) delen av beslutsprocessen för Påarps golfbana. Nu kommer den upp för beslut, på onsdag i kommunstyrelsen och i slutet av mars i kommunfullmäktige. Har ägnat en del av helgen åt att läsa handlingarna. Det var dock inte lika mycket för oss som sitter i arbetsutskottet - vi hade vår tuffa helg för två veckor sedan - men för övriga är det relativt mycket. Det är nämligen också så att vattenförsörjningsplanen kommer upp.

Annars är det relativt mycket på gång i olika valberedningar, som jag av någon anledning har hamnat i. Tack och lov för det mesta som vanlig ledamot - men i ett fall som ordförande. Och det är skillnad som dag och natt. Det innebär en hel del samtal och mail, framför allt på kvällar och helger, när det är enda chansen att man får tag på folk.

Helgen har annars varit ovanligt arbetsam. Det är nog våren och ljuset som gör att man har extra energi. Igår blev det städning (länge sedan sist...) och tvätt och idag har jag klippt ner min lavendel (den ena av två saker jag gör i trädgården, förutom ogräsrensning. Den andra är att jag tvättar och oljar altanen - bägge engångsaktiviteter...). Har även tömt stallet (festlokalen) där jag nu äntligen har hittat någon som kan hjälpa mig att fixa golvet. Kan nu knappt röra mig och ämnar tillbringa resten av kvällen framför tv:n!

hits