Veckobrev 2008-41

Hej!

Har börjat lägga ut veckobreven på min blogg också [som Ni ser här] - dock utan namn (p g a personuppgiftslagen, PUL) och utan internt "skvaller" (i den mån jag har med något sådant) eller annan intern information.


Måndag 6/10

Direkt till församlingshemmet i Förslöv. Svenska kyrkan arrangerade ett s k Framtidsseminarium med ca 90 deltagare från församlingarna i Båstads och Ängelholms kommuner. Under förmiddagen deltog bl a min kollega i Ängelholm, förre ärkebiskopen och jag. (Presenterade lite grann om Båstads kommuns utveckling, styrkor/svagheter/möjligheter/hot framöver samt möjlighet till framtida samarbete med kyrkan). Efter lunch flyg till Sthlm för s k kommuninternat (moderaterna arrangerar sådana för kommunstyrelseordförande resp. oppositionsråd en gång per termin. Detta var mitt första deltagande på 2,5 år). Hamnade brevid en av kommunens superentreprenörer på flyget och passade på att följa med honom och göra ett studiebesök på hans Stockholmskontor, där flera nordvästskånska företag finns samlade. På kommuninternatet informerade justitieministern om brottsförebyggande arbete och socialförsäkringsministern om sjukförsäkringar. Pratade en del med Västerviks kommunstyrelseordförande vid middagen. Intressant: de kör två-års budgetar.


Tisdag 7/10

Fortsatt kommuninternat till lunch. Ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) informerade om olika frågor som är på gång (bl a om kommande diskussion om självstyret. I själva verket är en del reformer på gång där vi lämnar över makt från kommuner och landsting till medborgarna. Exempel: LOV, lagen om valfrihetssystem, möjligt efter beslut i kommunen från 1/1 2009.) Sedan kom statsministerns statssekreterare och informerade lite om att vårda en allians samt regeringsarbetet inifrån. Moderaternas kommunikationschef berättade vad som händer inför valen 2009 och 2010. Flög hem från Bromma 16:20.


Onsdag 8/10

Direkt till Helsingborg för Näringslivsdagarna i Skåne Nordväst. Bra program i år! Båstad är närvarande, inte minst genom att en av våra superentreprenörer (samma som på flyget i måndags) var en av programpunkterna (om att hårt arbete och engagemang ger utveckling). Även kommunstyrelsens ordförande i Haparanda var inspirerande. Han berättade om hur det fungerar med samarbetet Haparanda-Torneå (Det fungerar bra. Exempel: Torneå är finska mästare i bandy och var en av orterna som skulle ha match när Finland arrangerade bandy-VM. Det visade sig sen vara ett problem - Torneå har ingen bandyplan: deras matcher spelas i Haparanda - en annan kommun i ett annat land... Jag kom osökt in på ett aktuellt tema hos oss...) En känd Gotlandsentreprenör berättade om uppstarten av flygbolag (bl a Kullaflyg) och i en paneldebatt kom förslaget upp att vi ska döpa om regionen "Skåne Nordväst" till "Helsingborgsregionen". (Vad tycker Ni? Jag ser för- och nackdelar. Däremot kan jag tänka mig att de större kommunerna Landskrona och Ängelholm har större problem med det än vi.) Lämnade efter lunch och tillbringade eftermiddagen på kontoret. Hem efter protokolljustering.
 
Torsdag 9/10

Förmiddagen på kontoret. Efter lunch del två av Näringslivsdagarna på Företagsbyn (var och en av de tio kommunerna hade eget program). Vd i näringslivsbolaget presenterade sig. Även Svenskt Näringslivs lokale representant var där samt en person från Företagsbyn. Intressant diskussion. Efter mötets slut satt jag ett tag med de två (näringslivsbolaget och Svenskt Näringsliv) och diskuterade en text om Båstad till en trycksak som Svenskt Näringsliv ska ge ut. På kvällen lyssnade jag - med många av Er - på moderate EU-parlamentarikern GH på snabbvisit i Båstad. Nyttigt med tillbakablick om orsak till EU och intressant med inside-information från parlament och partigrupp EPP, där han är vice-ordförande. Efter mötet skrev jag ihop texten till Svenskt Näringsliv.


Fredag 10/10

Till Växjö för seminarium som arrangerades av SKL (närmare bestämt den programberedning jag är ordförande för) och Regionförbundet Södra Småland (de höll tidigare hus på Tylösand - det var bättre förr...). På vägen dit informerades jag om förseningen av tunneln till 2015 (trist men inte oväntat). Temat var Välfärdens långsiktiga finansiering. Efter dragning om "välfärdsmysteriet" (att folk tror att man la ut mer pengar på mer välfärdstjänster förr: i själva verket har det aldrig lagts ut så mycket på välfärdstjänster som idag!) och det vägval vi har framför oss (hur kan välfärdssystemet reformeras?), paneldebatt mellan äldreminister (kd) och f d sjukvårdsminister (s). I anslutning allmän diskussion. Hemma vid 17:30. Under dagen hade jag kontakt med kommunens ekonomichef angående effekten av den reviderade skatteintäktsprognosen (tyvärr inte positivt. Vi får ca 3 mkr mindre år 2009 än den reviderade prognosen i augusti förutspådde, och även mindre skatteintäkter 2008, vilket påverkar vårt redan negativa resultat ännu mer negativt. Så i kombination med att inte nå upp till +100 kommuninvånare 1/11, och trots minskad arbetsgivaravgift som ger ett plus på ca 3,2 mkr, så ser det ekonomiska läget väldigt dystert ut. Vi kommer att behöva diskutera detta). Lite mail och telefonsamtal på kvällen.


Lördag 11/10 - söndag 12/10

Städ-tvätt-stryk-skoputshelg samt handlingar till SKL-styrelsen.


Fortsatt trevlig helg!

Hälsningar

Anette


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits