Konjunkturläge och lite annat

Det är lite oroligt just nu (finanskris, konjunkturläge). Blev uppringd av SVT som ställde lite frågor om hur kommunen påverkas. Stämde av med ekonomichefen innan jag svarade. Båstad har inga placeringar i riskpapper, så där är det lugnt. Att räntan går ner kan påverka positivt. Men på längre sikt är det självklart negativt om konjunkturen går ner och arbetslösheten stiger. Dels minskar skatteintäkterna (den senaste skatteintäktsprognosen från augusti visar redan på minskade intäkter -5,2 mkr för 2009. Det är mycket pengar för oss! Och det var innan de senaste veckornas utveckling) och dels kan försörjningsstödet komma att öka.

En annan sak som oroar mig är att nu när vi - äntligen! - är på väg att få möjlighet till bostadsbyggande av stora mått i kommunen (detaljplaner för 860 bostadsenheter över hela kommunen antas under 2008 och 2009 - det är lika mycket som i Hemmeslövsområdet som är tänkt att utvecklas under 5-15 år! ) så kanske det blir helstopp inom byggandet. Vi får verkligen hoppas att så inte är fallet!

Har förstått att man kan ta meningar från min blogg och sedan förvränga dem till något "kul" på sin hemsida. För att tala klarspråk: Att Båstad hamnar högt i en del näringslivsrankningar är självklart företagarnas förtjänst! Det säger sig självt! Ingen har påstått något annat - vi har väldigt duktiga företagare i kommunen! Som kommun ska vi arbeta för att skapa goda förutsättningar för företagande - men själva företagandet är inte vår uppgift. Den fråga man kan ställa sig i Båstads fall är: I de rankningar som går på hårda fakta hamnar Båstad högt (d v s företagen går bra, respektive de faktorer man kan mäta - skattenivå, bredbandsuppkoppling och liknande - likaså). I den rankningen som till stor del består av företagares uppfattningar om olika saker så hamnar vi sämre. Hur kan det komma sig!?

Syrran har fått mig att gå med i facebook. Faktiskt kul - har hittat några gamla kompisar (även om det till viss del - om man bortser från politiker - mer verkar vara något för ungdomar... Eller har jag fel/är för sent ute!?).

Kommentarer:
Postat av: Charlotta

Största problemet med facebook är att en del av ens gamla kompisar verkar ha hur mycket tid som helst att överösa en med diverse quiz annat skräp som tar onödig tid. (+ Glöm inte att facebbok äger rättigheterna till det du lägger upp där - eller har det ändrats?)Vad gillade du näringslivsdagen igår? Jag tyckte att den var intressant och kul!

2008-10-09 @ 10:47:25

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits