Utvecklings-tankar

Går direkt in på Olas fråga (se nedan i kursiv text) som inte är så svår att besvara.

Du går på en stig (med mycket gamla anor) genom ett landskap som är vackert, öppet och kanske med betande djur. Det är inte själva stigen som är grejen, utan totalupplevelsen. Så någon tid senare går du på samma stig. Den i sig är ej förändrad, men när du tittar till vänster eller till höger ser du människor i modern enhetlig klädsel med vagnar och klubbor. Då och då kommer det en elektrisk bil.
Får du samma totalupplevelse?

Nej, jag får inte samma totalupplevelse.

Är då detta ett argument för att säga nej till utveckling? Om ja:
* rör det enbart projekt ute på landet eller gäller det även i stadsmiljö? Infrastrukturprojekt?
* om man tänker historiskt: vilket årtal skulle utvecklingen ha frysts? 2005? 1800? 1975? 0?

Åker man bil genom Litauen såg man i alla fall för 10 år sen (när jag bodde där) bönder som använder häst istället för traktor och enstaka kor i kedja i stället för inhägnader med många kor. Deras utveckling har inte stått stilla, se t ex kolchoser och andra sovjetiska projekt, men det är ändå känslan av att ligga 50 år efter västvärlden. Det kan kanske ha både positiva och negativa sidor. Men det är inget snack om vart de strävar - åt vårt håll. 

Sen är det självklart inte positivt med vilken utveckling som helst. Själv är jag exempelvis glad över att vi inte har ett kärnkraftverk vid Dagshög. Har själv funderat över vad som händer uppe i Dearp (mycket vacker natur) när den siste bonden lägger av. Och även om en golfbana inte är den största drömmen så finns det  flera alternativ som jag tycker är mycket värre. Jag tror man måste inse att det inte kan fortsätta att vara på samma sätt som nu i all framtid - förutsättningarna har helt enkelt förändrats.

Jag kan glädja Ola med att man även uppskattar naturen innan man fyllt 40.


Kommentarer:
Postat av: Torbjörn Ivarsson

Ärligen å sig så förstår jag inte ditt svar till Ola. Det Ola säger är att upplevelsen av att gå i oförstörd naturen är så otroligt mycket mer varierande än att på en golfbana. Vad har det med att frysa utvecklingen att göra? Utveckling handlar om vad människor vill i framtiden och hur vägen ser ut dit. Ola vill ha en annan väg till ett vackert och välmående Bjäre, utan golfbanor, än vad du vill. Och du svarar med insinuera att han vill frysa utvecklingen. Svagt!

/Torbjörn Ivarsson

2006-01-24 @ 16:41:40
Postat av: per

Hur vill Ola och Torbjörn bevara området som det är just nu? Skall kommunen expropriera det och ta kostnaderna för bevarandet?

2006-01-29 @ 19:19:56

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits