Veckobrev 2008-42

Hej!

Veckan har genomsyrats av diskussioner kring ekonomin, aktuellt efter förra torsdagens besked om sänkta skatteintäktsprognoser. I Båstads fall beräknas vi få 8,5 mkr mindre intäkter (sammantaget skatteintäkt och utjämningssystem) än när vi tog våra ramar i juni. Vårt prognosticerade resultat på 10 mkr är därmed nästan ianspråktaget (trots att det var större än det varit de senaste åren)! Eftersom vi tyvärr knappt har ökat vårt invånarantal under 2008 så tillkommer en negativ avvikelse. Mer om det vid nästa gruppmöte den 3/11. En grannkommun ändrar sina budgetramar, en annan höjer skatten. Två andra kommuner drar tillbaka planerade skattesänkningar - detta är bara något av det jag snappat upp i veckan. Vi vill ju ogärna höja skatten. Debatten kommer att fortsätta - beslut fattas senast i kommunfullmäktige 26/11.


Måndag 13/10

Ärendelistan till kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) 22/10. Möte inom m-bp-fp med samhällsbyggnadsnämnden angående internbudgeten, sedan fortsatt möte om kommunstyrelsens egen internbudget som kommer upp för beslut i ommunstyrelsen 5/11. Efter en arbetslunch avstämning med vd:n på näringslivsbolaget. Hämtade hunden som fick sitta i bilen i Torekov där vi denna gång hade styrelsemöte med näringslivsbolaget.


Tisdag 14/10

P g a sjukdom missade ordföranden i Bildningsnämnden och jag två skolor när vi genomförde verksamhetsbesök för ett år sedan. Så på förmiddagen var det dags: Torekov och V Karup. Spännande att komma ut och se verksamheterna, träffa barn och personal och få återkoppling (respektive försvara sina beslut)! Det är två fina verksamheter vi besökte, tyvärr lite glest med barn. Att våra skolor är bra bekräftades inte minst av att vi hamnar på en 14 plats (av 290 kommuner) när Lärarförbundet denna dag publicerade sin mätning. Visserligen en försämring jämfört med 2007 men vi har också genomfört en del förändringar - som vi står för och som inte alltid älskas av fackförbundet (vilket vi har varit medvetna om). Biblioteket i Torekov kommer att bli jättebra när det öppnar nästa vecka. En bra satsning att samla alla verksamheter på en plats (skola, förskola och bibliotek). Efter lunch förhandlingsdelegation. Mail och telefonsamtal. På kvällen ett ovanligt lång Torekovs byaråd. Mest fokus på räddningstjänsten (räddningschefen var där men även personal från Förslöv och Torekov) men även andra frågor (t ex diverse samarbetsfrågor, planer för stranden, kommande trädfällningar).


Onsdag 15/10

Mail och telefonsamtal. Framtagande av utkast debattsvar angående Ängelholms sjukhus. På eftermiddagen flyg till Stockholm. Information från moderaternas riksdagsfolk vad som är på gång inom skolvärlden och med utbildningsfrågor. Bollade debattsvaret med regionpolitiker innan det skickades iväg.


Torsdag 16/10

Gruppmöte moderaterna (samtliga beredningars och styrelsens ärendelistor gås igenom) och politikerinformation (nya skolinspektionens generaldirektör berättade om sin verksamhet). På eftermiddagen programberedning Välfärdsfinansiering. På kvällen satt jag på rummet och läste styrelsehandlingarna (som jag egentligen tänkt läsa förra helgen...)


Fredag 17/10

Gruppmöte först med moderaterna, sen med Alliansen. Styrelsemöte (Bl a yttrande om integrationsdepartementets betänkande om Egenansvar gällande flyktinger och socialdepartementets betänkande om Värdigt liv i äldreomsorgen).  Information bl a om utredning om Producentansvar (återvinningsgårdarna...). Efter lunch flyg hem. På eftermiddagen möte med bp och fp. Bland annat diskussion kring ekonomin och samarbetet (bägge två är levande frågor. Vad gäller ekonomin måste vi stämma av i respektive parti men vi diskuterade de alternativ vi har och vilka konsekvenser de får).


Lördag 18/10 - söndag 19/10

Diverse mail och förberedelser inför den kommande veckan. Läste handlingarna till ksau. I övrigt hundpromenader och annat mysigt (det regnade inte hela helgen...).


Trevlig fortsatt helg!

Hälsningar

Anette


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits