Kärnhus och turism-möte

Mycket har hänt sen sist! Ett mycket intressant lunchbesök på Kärnhuset i Båstad (Fountain House). Är imponerad av stämningen där och arbetet som pågår med rehabiliteringen av personer med psykiska problem (kan vara utbrändhet eller annan psykisk ohälsa - d v s något som kan hända oss alla). Läs mer på http://www.sverigesfontanhus.se/. Planerar ett snart återbesök (med Rotary faktiskt redan på måndag).

Idag var kommunfullmäktige- och kommunstyrelseledamöter inbjudna till Hotel Skansen av Lars Henningsson. Lite omdebatterat eftersom det är så snart innan det kommunfullmäktige som avgör frågorna om golfbanorna i Öllöv och Påarp 25/1. Men det var ett bra möte med ett stort antal företagare som framförde sina tankar inför framtida satsningar. Speciellt intressant: 1. det är ingen fråga om "antingen-eller" utan "både-och", 2. en intressant historisk tillbakablick av Bjäre (lantbruk-fiske-skeppsbyggeri-seglats-turism), 3. det krävs mod att våga fatta beslut, 4. synergieffekterna mellan industriföretag och företag inom turism, jordbruk och andra branscher, och 5. efterfrågan efter (partiövergripande och med näringslivet) samarbete FÖR Båstads framtida utveckling.

Mycket att ta tag i!

Har också börjat förstå att frågan om golfbanor i andra partier har varit/är ett större problem än jag någonsin anat. Flera personer har bytt parti/lämnat sitt parti p g a ställningstagande i golffrågan. Hos oss i moderaterna inget problem: vi är generellt positiva till satsningarna.

En annan sak som slog mig: företagarna hävdar att politiker inte har förståelse för dem. Men: detsamma gäller faktiskt åt andra hållet! Att budgetprocessen i kommunen varar i 9 månader är faktiskt inte konstigt. (Det gör den även i företag - det handlar inte bara om budget utan även om affärsplanearbetet. Därutöver har kommunerna större krav på delaktighet och är starkare reglerat.) 

En annan skillnad mellan näringsliv och politiskt arbete inom kommunen: kommuner ska inte gå med vinst (i motsats till företag). Ett optimalt år håller man budget (som bör innehålla ett visst positivt resultat). Punkt slut. Är avvikelsen för stor har man antingen inte gjort sina åtaganden. Eller också har oförutsedda händelser hänt. Ingetdera är positivt!

100-års kalaset hos mormor gör en ödmjuk. Bara tanken på allt lilla mormor varit med om - helt ofattbart. Samtidigt är livet gåtfullt. Fick i kväll reda på att en granne avlidit plötsligt - endast 40 år gammal. Man frågar sig: varför?

Är grymt sugen på GT - men har ingen tonic hemma.

Förresten: Ola - jag spelar inte golf (tack för kommentaren!). Är visserligen passiv medlem i Bjäre GK men inte mer (fattar inte hur folk hinner...). Däremot har jag ingenting emot golfbanor (naturen kommer att finnas kvar på 98% av Bjäres yta även med två banor till). Jag tror också man kanske inte ska ställa golfbanor i relation till naturen - utan till alternativa användningar. (Det är förresten härligt att höra att man är relativt ung! Speciellt eftersom jag lider av lite åldersnojor i samband med min snara 40-års dag.)

Kommentarer:
Postat av: Ola

Själv började jag fundera över vad som är värt att bevara av vår fina natur när jag just passerat 40. Så, lugn, "din" tid till eftertanke kommer.
Du skriver: "Däremot har jag ingenting emot golfbanor (naturen kommer att finnas kvar på 98% av Bjäres yta även med två banor till)".
Med den typ av resonemang kan man också säga att det gjorde inget att Frank Sinatras röst tystnade, 98% av jordens befolkning sjunger ju.
Det skulle fortfarande vara intressant om du ville svara på följande. Du går på en stig (med mycket gamla anor) genom ett landskap som är vackert, öppet och kanske med betande djur. Det är inte själva stigen som är grejen, utan totalupplevelsen. Så någon tid senare går du på samma stig. Den i sig är ej förändrad, men när du tittar till vänster eller till höger ser du människor i modern enhetlig klädsel med vagnar och klubbor. Då och då kommer det en elektrisk bil.
Får du samma totalupplevelse?

2006-01-22 @ 13:52:46

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits