Historiens påverkan

Såg i förmiddags en dokumentär om 1910- och 1920-talen. På ett sätt är det evigheter sedan men samtidigt har det som hände då påtaglig påverkan på dagens samhälle. Och tänk om inte vissa saker hade skett som de skedde...

Vad jag menar? Exempel:
1. Om inte tyskarna hade stöttat Lenin praktiskt och finansiellt 1917 hade kanske Sovjetunionen - kalla kriget - muren i Berlin - aldrig funnits?
2. om inte fransmännen hade fått ett sådant genomslag i Versailles-freden 1919 (övriga segrarmakter ville inte vara lika tuffa) så hade kanske inte Hitler fått med sig det tyska folket på 1930-talet?
3. Om Hitler hade fått sitta de fem åren i fängelse han blev dömd till 1922-23, istället för att släppas efter 9 månader, så hade kanske världshistorien sett annorlunda ut?

Om skeendet varit annorlunda 1910 - 1920 och det aldrig hade varit något andra världskrig:
4. Hade FN funnits?
5. Om inte Hitler hade genomfört förintelsen av judarna under andra världskriget: hade Israel funnits? Om inte - hur hade Mellanöstern-konflikten sett ut då?

Visst är det mycket "om" och "kanske" men det får en ändå att tänka efter. Vad enstaka händelser har för påverkan. Och vara tacksam för att freden efter andra världskriget var mindre ute att förnedra tyskarna och mer att bygga upp ett fredligt Europa...

Det kanske även är viktigt för framtiden hur vi agerar idag i vår vardag? Kanske borde vi tänka mer på vilka konsekvenser våra handlande får? 


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits