Förebilder

Har ägnat en del av julen åt att fundera på detta med förebilder. Tror att man har olika förebilder inom olika områden - om man över huvud taget har några, vill säga. De kan dessutom vara temporära. Sen kan man beundra olika människor utan att se dem som förebilder.

Har tidigare trott mig inte ha några förebilder men vet nu att jag faktiskt har lite olika inom det politiska livet. Tycker Hans Wallmark har ett föredömligt sätt att jobba i Ängelholm (tydlig och öppen politik men ändå bra samarbete med övriga partier) och Margareta Pålsson har en fenomenal energi som riksdagsledamot och Skåne-ordförande.

Men sen finns det en person som jag har följt lite på distans och gång på gång undrat hur 17 hon pallar: Angela Merkel. Tänk att komma in som protestantisk öst-kvinna till ett konservativt, övervägande katolskt och mansdominerat parti. Lyckas bli partiledare men bli brädad inför valet 2002 som kanslerkandidat av en katolsk bayersk gubbe. Ändå hålla ut och inför nyvalet i september 2005 få ta det ena personliga påhoppet efter det andra (frisyr, utseende, kläder). Göra ett dåligt val men ändå ha energi att driva vidare. Ta på sig kanslerskapet i en stor koalition som egentligen är dömd på förhand - och så nu lyckas få POSITIV opinion!? Helt otroligt! Hoppas hon lyckas ro hem det hela även i fortsättningen!!!!!   

Kul att Christina har en helt annan åsikt om julkortet än vad jag har (se hennes kommentar till mitt förra inlägg!). Uppskattar också humor - inom alla möjliga områden. Däremot tycker jag man måste vara försiktig inom de områden där skattepengar är involverade, det begränsar liksom ramarna man håller sig inom (vilket visserligen gör politiken lite mindre "rolig" - för dem som har samma humor villsäga... Men vi har ju kul på andra sätt, eller hur!?). Instämmer med Fredrik Reinfeldt om att man ska vara försiktig med humor vid offentliga framträdanden, för det kan alltid missförstås.

Njuter i övrigt av lediga dagar! Såg en fantastisk film häromdagen om studenter som revolterade mot Hitler 1943 ("Sophie Scholl"). Man får lite perspektiv på sin vardag och ännu några historiska figurer att beundra...

Kommentarer:
Postat av: Börje

För mig finns det bara en förebild. Anders Ahlmark. Någon annan människa med sådant civilkurage finns inte i detta land. Tyvärr. Tänk om denna ärlighet och detta mod präglat politiken. Tänk vilket land vi haft! Och så härligt det hade varit att bo i Båstads kommun!

2005-12-28 @ 09:27:29

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits